Voorbereiding op je ingreep

Onderga je binnenkort een ingreep in ons ziekenhuis? Dan is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen. We sommen hieronder de belangrijkste voor je op. Je kan alles nog eens rustig nalezen in deze opnamebrochure ‘Voorbereiding op je ingreep’.

Je zal ook nog een vragenlijst ter voorbereiding moeten invullen. Afhankelijk van het type ingreep, gebeurt dit online of word je uitgenodigd bij de anesthesieverpleegkundige. De anesthesiemedewerkers werkten hiervoor samen met de gespecialiseerde firma, Awell Health, een online platform uit. Een virtuele assistente, “AVA”, zal je hierin wegwijs maken. Heb je hulp nodig bij het online invullen, dan kan je ook de instructiefilm hieronder bekijken.

Ontharen voor de ingreep

Ontharen van de operatiestreek wordt in ons ziekenhuis niet meer standaard voor een operatie gedaan. Je wordt met andere woorden niet onthaard als je chirurg het niet noodzakelijk vindt. Stop dus indien mogelijk met ontharen, minstens 7 dagen voor de ingreep.

De chirurg bepaalt om operatie-technische redenen of je al of niet moet worden onthaard in de operatiezone. Deze keuze kan per ingreep, per patiënt en per chirurg verschillen.
Je wordt in het ziekenhuis, zo kort mogelijk voor de ingreep onthaard met een professionele trimmer.
Het is dus niet de bedoeling dat je zelf de operatiestreek onthaart.

Tot twee dagen voor de ingreep mag je jezelf desgevallend nog ontharen met een ontharingscrème. Gebruik in geen geval een scheermesje. Heb je je, om welke reden dan ook, onthaard met een scheermesje? Meld dit dan bij opname aan de verpleegkundige.

Hygiëne voor de operatie

Een goede lichaamshygiëne vermindert het risico op infecties. Hibiscrub is een ontsmettende zeep die ervoor zal zorgen dat een groot aantal bacteriën op je huid zal verdwijnen. Je krijgt 4  flacons Hibiscrub mee bij de preoperatieve raadpleging. Ben je niet op preoperatief consult geweest, dan kan je deze zeep ook verkrijgen bij de apotheek.

Je dient jezelf vóór de ingreep 2 keer te wassen met Hibiscrub. Hibiscrub vervangt dan je gewone zeep. Douchen heeft de voorkeur.

Nuchter voor de opname

Een aantal uren voor de ingreep mag je niets meer eten of drinken. Dit is noodzakelijk om je op een veilige manier onder verdoving te brengen.

Wat je NIET mag doen:

 • 24 uur voor je operatie een zware of vetrijke maaltijd nemen.
 • 24 uur voor je operatie roken, alcoholische dranken en/of drugs nemen.

Wat je WEL mag doen:

 • Tot 6 uur voor je operatie of onderzoek licht verteerbare voeding (d.w.z. geen vetrijke maaltijd) nemen.
 • Tot 2 uur voor je operatie of onderzoek heldere dranken(*) nemen. Dit verhoogt op geen enkele manier het risico op verwikkelingen.

(*)Heldere dranken zijn: niet – bruisend water, suikerwater, appelsap (zonder vruchtvlees), druivensap, kersensap, heldere thee zonder melk, heldere baby-thee, zwarte koffie zonder melk.

Voorbeelden:
1. Je bent derde op de operatielijst en vermoedelijk gaat je operatie door om 10u00. Het wordt dan aangeraden dat je heldere dranken blijft drinken tot 8u00.

2. Is je operatie gepland om 14u00 dan is het aangeraden dat je heldere dranken blijft drinken tot 12u00. Bovendien krijg je ’s morgens voor 7u00 dan nog een licht ontbijt (*).

3. Als je operatie wordt uitgesteld, is het mogelijk dat de tijd dat je nuchter moet blijven ook mee verschuift.

(*) licht ontbijt = 1 of 2 beschuiten met heldere thee.

Piercings, nagellak, gelnagels en juwelen

Als ziekenhuis willen we ten allen tijde je veiligheid kunnen garanderen tijdens de operatie. Het dragen van piercings, nagellak, gelnagels en juwelen verhindert ons om dit te doen. Voor je veiligheid tijdens de operatie is het essentieel deze richtlijnen te volgen. Bij het niet volgen van deze richtlijnen zal de operatie niet doorgaan.

Make-up

 • Draag geen make-up. Tijdens de verdoving vormt je natuurlijke gelaatskleur belangrijke gegevens voor de anesthesist.
 • Zorg ervoor dat je make-up verwijderd is voor je naar het ziekenhuis komt.

Gelnagels/naggellak

 • Indien het dragen van nagellak, gelnagels een risico inhoudt voor de operatie wordt dit met de patiënt besproken op de raadpleging. Er kan gevraagd worden aan de patiënt om deze te verwijderen voor de operatie. De patiënt zal voor de ingreep de nodige instructies hierover ontvangen.

Piercings

 • Piercings worden ZO MOGELIJK verwijderd.
 • Indien piercings niet kunnen worden verwijderd en zich NIET IN HET OPERATIEVELD bevinden, dan worden deze gereinigd, ontsmet en afgekleefd met tape.
 • Tongpiercings of andere intra-orale piercings of versierselen worden STEEDS VERWIJDERD, onafhankelijk van het feit of de ingreep al dan niet onder algemene anesthesie wordt uitgevoerd.

Juwelen

 • Patiënt is bij voorkeur juwelenvrij; alle juwelen (ringen, armbanden, oorbellen, horloge, ….) worden ZO MOGELIJK verwijderd.
 • Indien een ring niet kan worden verwijderd en zich NIET IN HET OPERATIEVELD bevindt, wordt deze gereinigd en ontsmet. Indien nodig wordt geprobeerd de ring onder anesthesie te verwijderen.
 • Indien een ring die zich IN HET OPERATIEVELD bevindt niet kan worden verwijderd wordt overlegd met de desbetreffende chirurg. Indien nodig wordt geprobeerd de ring onder anesthesie te verwijderen.