Voorbereiding op je ingreep

Onderga je binnenkort een ingreep in ons ziekenhuis (met uitzondering van endoscopische ingrepen)? Dan is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen. We sommen hieronder de belangrijkste voor je op. Je kan alles nog eens rustig nalezen in deze opnamebrochure ‘Voorbereiding op je ingreep’.

Om je optimaal voor te bereiden voor je ingreep dien je ook een medische vragenlijst in te vullen. Afhankelijk van het type ingreep, gebeurt dit online of word je uitgenodigd op raadpleging bij de anesthesieverpleegkundige of anesthesist.

De digitale vragenlijsten worden aangeboden door de firma AWELL Health, die hierin gespecialiseerd is en waar de dienst anesthesie mee samenwerkt. Het platform van Awell is sinds 1 augustus 2023 gewijzigd naar een meer gebruiksvriendelijke tool.

Concreet houdt dit in dat er geen begeleiding meer is van AVA en je je als patiënt niet meer moet registreren. Je krijgt voortaan via mail alle info doorgestuurd. In die mail klik je vervolgens op “naar uw zorgpad” om de vragenlijsten in te vullen. De e-mails worden verstuurd vanuit heilighartlier@awellhealth.com.

Mocht je problemen ondervinden om de lijst in te vullen, neem dan contact op met de dienst anesthesie op het nr 03/ 491 24 50, dit elke werkdag tussen 8-17u.

Ontharen voor de ingreep

Ontharen van de operatiestreek wordt in ons ziekenhuis niet meer standaard voor een operatie gedaan. Je wordt met andere woorden niet onthaard als je chirurg het niet noodzakelijk vindt. Stop dus indien mogelijk met ontharen, minstens 7 dagen voor de ingreep.

De chirurg bepaalt om operatie-technische redenen of je al of niet moet worden onthaard in de operatiezone. Deze keuze kan per ingreep, per patiënt en per chirurg verschillen.
Je wordt in het ziekenhuis, zo kort mogelijk voor de ingreep onthaard met een professionele trimmer.
Het is dus niet de bedoeling dat je zelf de operatiestreek onthaart.

Tot twee dagen voor de ingreep mag je jezelf desgevallend nog ontharen met een ontharingscrème. Gebruik in geen geval een scheermesje. Heb je je, om welke reden dan ook, onthaard met een scheermesje? Meld dit dan bij opname aan de verpleegkundige.

Hygiëne voor de operatie

Een goede lichaamshygiëne vermindert het risico op infecties. Hibiscrub is een ontsmettende zeep die ervoor zal zorgen dat een groot aantal bacteriën op je huid zal verdwijnen. Je krijgt 4  flacons Hibiscrub mee bij de preoperatieve raadpleging. Ben je niet op preoperatief consult geweest, dan kan je deze zeep ook verkrijgen bij de apotheek.

Je dient jezelf vóór de ingreep 2 keer te wassen met Hibiscrub. Hibiscrub vervangt dan je gewone zeep. Douchen heeft de voorkeur.

Nuchter voor de opname

Je ondergaat een ingreep of onderzoek waarvoor je nuchter moet zijn. Dit houdt in dat er geen voedsel of drank meer in de maag mag zijn wanneer je de ingreep ondergaat.
Hiervoor dien je volgende regels strikt te volgen:

  • Niet eten op de dag van de ingreep (ongeacht het uur van opname).
  • Je mag nog heldere dranken (plat water, thee of koffie zonder melk, appelsap zonder pulp) drinken tot 2u voor je operatie of onderzoek. Praktisch gezien komt dit neer op het drinken van heldere dranken tot aan je vertrek naar het ziekenhuis.
  • Melk en frisdrank behoren niet tot de categorie van heldere dranken.
  • Suiker of zoetstof mag wel toegevoegd worden aan je thee of koffie.

Ben je niet nuchter op het moment van opname in het ziekenhuis? Dan zal je ingreep uitgesteld worden naar een latere datum. Het uitvoeren van een ingreep bij een patiënt die niet nuchter is, is niet veilig en houdt een groot gezondheidsrisico is. Het kan zelfs levensbedreigend zijn.

Piercings, nagellak, gelnagels en juwelen

Als ziekenhuis willen we ten allen tijde je veiligheid kunnen garanderen tijdens de operatie. Het dragen van piercings, nagellak, gelnagels en juwelen verhindert ons om dit te doen. Voor je veiligheid tijdens de operatie is het essentieel deze richtlijnen te volgen. Bij het niet volgen van deze richtlijnen zal de operatie niet doorgaan.

Make-up

  • Draag geen make-up. Tijdens de verdoving vormt je natuurlijke gelaatskleur belangrijke gegevens voor de anesthesist.
  • Zorg ervoor dat je make-up verwijderd is voor je naar het ziekenhuis komt.

Gelnagels/naggellak

  • Indien het dragen van nagellak, gelnagels een risico inhoudt voor de operatie wordt dit met de patiënt besproken op de raadpleging. Er kan gevraagd worden aan de patiënt om deze te verwijderen voor de operatie. De patiënt zal voor de ingreep de nodige instructies hierover ontvangen.

Piercings

  • Piercings worden ZO MOGELIJK verwijderd.
  • Indien piercings niet kunnen worden verwijderd en zich NIET IN HET OPERATIEVELD bevinden, dan worden deze gereinigd, ontsmet en afgekleefd met tape.
  • Tongpiercings of andere intra-orale piercings of versierselen worden STEEDS VERWIJDERD, onafhankelijk van het feit of de ingreep al dan niet onder algemene anesthesie wordt uitgevoerd.

Juwelen

  • Patiënt is bij voorkeur juwelenvrij; alle juwelen (ringen, armbanden, oorbellen, horloge, ….) worden ZO MOGELIJK verwijderd.
  • Indien een ring niet kan worden verwijderd en zich NIET IN HET OPERATIEVELD bevindt, wordt deze gereinigd en ontsmet. Indien nodig wordt geprobeerd de ring onder anesthesie te verwijderen.
  • Indien een ring die zich IN HET OPERATIEVELD bevindt niet kan worden verwijderd wordt overlegd met de desbetreffende chirurg. Indien nodig wordt geprobeerd de ring onder anesthesie te verwijderen.