Naar huis na je verblijfsopname

Zit je verblijf erop? Prima! Je hoeft na je verblijf in het ziekenhuis niet onnodig op de kamer te blijven en daarom mag je vóór de middag al naar huis. Jouw zorgteam regelt dat alles op de dag van je ontslag vlot verloopt. Zo kan je, na een goed ontbijt, in optimale omstandigheden en met alle nuttige informatie op zak het ziekenhuis verlaten.

Vóór je vertrek krijg je eerst nog allerhande advies: praktische informatie over je medicatie, dieet, controle, thuiszorg, hulpmateriaal, enz. Je ontvangt ook een medisch verslag voor de huisarts.

Enkele tips

Om de thuiskomst na een opname in het ziekenhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen, raden wij je aan om je ontslag uit het ziekenhuis tijdig voor te bereiden. Deze voorbereiding begint immers nog vóór je opgenomen wordt. Je behandelend arts zal je zo goed mogelijk informeren over je opname, maar hieronder vind je alvast enkele tips:

  • Vraag informatie aan de behandelende arts over de duur van de opname en of er eventuele beperkingen of ongemakken zullen zijn na jouw opname in het ziekenhuis.
  • Bespreek voor je opname met je familie of naasten welke hulp ze je kunnen bieden op vlak van hulp in huis, vervoer,… Of informeer je voor je opname bij de sociale dienst van het ziekenhuis om informatie te krijgen over professionele hulpverlening zoals thuiszorg, een kortverblijf, een revalidatieoord,… Maak een afspraak via socialedienst@heilighartlier.be, sommige revalidatiecentra hebben immers een wachttijd. Je kan bij hen ook terecht voor het regelen van vervoer na je ziekenhuisopname, of voor medische hulpmiddelen thuis.
  • Ga gerust eens langs bij jouw ziekenfonds en vraag meer informatie over ziekenhuisopnames, aanvullende verzekeringen, arbeidsongeschiktheid enz.

Kosten

Ongeveer een 6 à 8-tal weken na je behandeling in het ziekenhuis bezorgen wij je (of jouw verzekering) de factuur. Meer informatie hierover vind je in de rubriek ziekenhuisfactuur.