Info voor kinderen

Belangrijk bericht aan de ouders: de dienst pediatrie blijft actief

Stel je bezoek aan de kinderarts niet uit! Op die dienst kindergeneeskunde nemen we de nodige voorzorgsmaatregelen om een consultatie veilig te laten verlopen. Zo is er een gescheiden wachtzaal zodat kinderen met koorts en respiratoire klachten gescheiden blijven van kinderen zonder symptomen. Ook worden de nodige beschermingsmaatregelen steeds in acht genomen tijdens een consultatie.

Afspraken:

  • Vanaf ligdag 1 is er bezoek van beide ouders, grootouders, broers en zussen toegelaten doorheen de dag.
  • De begeleider en kinderen >12 jaar dragen een eigen chirurgisch mondmasker en vertonen zelf géén symptomen op het moment van de consultatie.
  • Kom op het afgesproken uur naar het ziekenhuis. Kom niet vroeger of later. Verlaat het ziekenhuis meteen na de consultatie.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je kind ziek is.
Telefonisch kan dat via: 03 491 23 87.
Online met kidsID (indien reeds gekend in het ziekenhuis): mijnzorg.heilighartlier.be

Wat is coronavirus?

Je hebt zeker al eens gehoord van het coronavirus. Doordat dit virus mensen kan ziek maken zijn er de laatste tijd al heel wat dingen ook voor jou veranderd. Zo kan je misschien (nog) niet naar school, op vakantie, je vriendjes zien,… of ken je misschien iemand die ziek geworden is.

Hieronder vind je al een beetje uitleg. Wil je nog meer weten? Kijk dan snel op:

https://www.ketnet.be/karrewiet/meer-weten/alles-over-het-coronavirus

De officiële naam van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus is Covid-19 (Coronavirus Diseases 2019). Het virus krijg je van iemand anders die besmet is via druppeltjes in de lucht. Zeker als je moet niezen of hoesten komen er veel druppeltjes vrij die je dan kan inademen. Als je ziek wordt van het virus lijkt het alsof je erg verkouden bent met koorts, hoesten, moe, keelpijn,… Dan breng je best samen met mama of papa een bezoekje aan de dokter.

Gelukkig hebben kinderen heel weinig last van het virus!

Wat kunnen wij doen tegen het coronavirus?

Wanneer het virus weer zal verdwijnen weten we niet. Ook medicatie of een vaccin is er voorlopig nog niet tegen dit virus. Daarom is het belangrijk dat wij er alles aan doen om te vermijden dat het virus zich verder zal verspreiden. Ook jij kan hier bij helpen:

  • Corona kan niet tegen zeep, was daarom regelmatig heel goed je handen.
  • Als je moet niezen of hoesten doe je dit in je elleboog. Gebruik ook een wegwerp zakdoekje om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis en als er mensen op bezoek komen hou je best afstand, geef je geen handen of knuffels.

Omdat het virus zich verspreid via druppeltjes in de lucht kan het zijn dat je soms een mondmasker moet opzetten. Zeker als mensen erg dichtbij komen, bijvoorbeeld bij de kapper of de dokter is dit heel belangrijk.

Coronavirus en het ziekenhuis

In het ziekenhuis is heel wat verandert door het coronavirus. Ook hier doen wij er alles aan dat het virus zich niet verder zal verspreiden. Daarom dragen de artsen, verpleegkundigen,… speciale kleren: een extra schort, mondmasker, handschoenen en een bril of scherm voor het gezicht. Op deze manier kunnen we ook goed voor jou of jouw familie blijven zorgen.

Soms moet je zelf even in het ziekenhuis blijven. Zo kan de dokter je goed onderzoeken en kunnen wij medicatie of extra zuurstof aan jou geven zodat je snel weer beter bent. Heb je nood aan een luisterend oor? Awel luistert naar kinderen en jongeren:

Heb je nog vragen, zit je ergens mee dan kan je zeker terecht bij awel.be

https://awel.be/

Maak je eigen poster! Neem snel een kijkje op deze website en maak je eigen helden-poster in de strijd tegen het coronavirus! https://bubblydoo.be/nl/poster

Interessante links

https://www.joy-platform.be/