Nazorg na een COVID-19 besmetting

Wie besmet wordt met het coronavirus, heeft milde tot ernstige klachten, waarbij sommigen in het ziekenhuis belanden. Gelukkig herstellen de meeste mensen volledig, maar dat herstel kan soms meerdere weken duren. Meestal geldt: hoe ernstiger de klachten, hoe langer het herstel. In sommige gevallen kunnen de klachten tot 12 weken nadien blijven aanhouden. In dat geval is het belangrijk om professionele hulp te zoeken via de huisarts.

We zien klachten op drie domeinen: er zijn fysieke klachten zoals aanhoudende vermoeidheid, langdurige kortademigheid of aanhoudende hoest. Er is ook een mentale of psychische weerslag zoals langdurige stress, het ontwikkelen van angsten en het ontwikkelen van een post traumatisch stresssyndroom. Tot slot kunnen patiënten concentratieproblemen ondervinden of hebben ze moeilijkheden met het geheugen.

De huisarts bekijkt samen met de patiënt welke klachten er zijn en kan op die manier gericht doorverwijzen naar een professionele zorgverlener zoals kinesitherapeut, psycholoog of diëtist. Ook de revalidatiearts kan een belangrijke rol spelen in het proces, net als een longarts, neuroloog of psychiater.

Om patiënten te helpen tijdens het herstel na een COVID-19 infectie, hebben we alvast enkele tips en oefeningen van onze specialisten gebundeld in een film. Neem rustig de tijd om deze te bekijken en de juiste oefeningen of tips toe te passen bij jouw specifieke klachten. Onze ergotherapeut, kinesist, psycholoog en diëtist komen aan bod. Heb je nood aan meer informatie, dan helpen we je uiteraard graag verder.