Informatie voor bezoekers en patiënten

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen en besmettingen in het ziekenhuis te vermijden, hanteren we in het ziekenhuis een strikte bezoekregeling voor opgenomen patiënten. Opgelet, deze maatregelen kunnen steeds veranderen. Houd daarom onze website goed in het oog voor de meest actuele en correcte info.

Aangepast bezoekersbeleid tijdens Covid-19

Bezoek is enkel mogelijk bij gehospitaliseerde patiënten met een verblijfsduur na meer dan 3 nachten (bv. opname op maandag, bezoek vanaf donderdag). Men mag 2 vaste bezoekers (vertrouwenspersoon/familielid). Opgelet! Er mag dus afwisseling zijn van personen, wel blijft slechts 1 bezoeker per dag toegelaten. De 2 personen kunnen dus niet tegelijk op bezoek komen. Voor uitzonderingen, kan je terecht op deze informatiepagina.

Beschikt de patiënt niet over de bekwaamheid om zelf iemand aan te stellen, zal dit bij opname in overleg met de familie gebeuren. Wanneer de aangestelde persoon mobiliteitsproblemen heeft, kan deze door een mantelverzorger tot op de kamer worden gebracht. Hij/zij wordt verzocht buiten het ziekenhuis te wachten tot het einde van het bezoek om nadien de persoon in kwestie op de kamer weer op te halen.

Elke bezoeker zal een toegangsbewijs krijgen om het ziekenhuis te kunnen betreden. Dit toegangsbewijs is verkrijgbaar aan het onthaal na meer dan 3 nachten opname van de patiënt. Het toegangsbewijs bevat ook de nodige instructies rond de aangepaste bezoekregeling.

Bezoek bij COVID+ of COVID suspect patiënten die in kamerisolatie verblijven, is niet toegestaan.

Vanaf nu gelden volgende afspraken rond bezoekregeling:

 • Per patiënt worden slechts twee vaste bezoekers toegelaten (familielid of vertrouwenspersoon), waarvan telkens één per dag.
 • Een kind t.e.m. 15 jaar van een opgenomen patiënt is toegestaan vanaf een verblijf van meer dan 3 nachten, onder begeleiding van één van de vaste bezoekers.
 • Bezoek is toegelaten van 18 uur tot 19u30
 • Vertoon je als bezoeker klachten zoals verkoudheid, benauwdheid, hoesten of koorts worden actief dan mag je het ziekenhuis niet betreden.
 • Als bezoeker ben je verplicht een eigen mondmasker te dragen.  
 • Elke bezoeker meldt zich aan, aan de hoofdingang van het ziekenhuis.
 • Tijdens het bezoekmoment mag je als bezoeker de kamer niet verlaten
 • De bezoeker wordt verzocht het ziekenhuis meteen te verlaten na het bezoekmoment.
 • We vragen aan bezoekers die recent op reis zijn geweest in een oranje of rode zone, hun bezoek even uit te stellen.
 • De patiënt moet deel uitmaken van de sociale bubbel van de bezoeker.
 • Patiëntenzorg heeft altijd voorrang. Dit betekent dat je gevraagd kan worden het ziekenhuis te verlaten om de nodige zorg aan de patiënt te kunnen toedienen.

Uitzonderingen:

 • PAAZ: bezoek vindt plaats in de leefzaal indien de patiënt verblijft op een tweepersoonskamer. 1 vaste bezoeker per patiënt, bezoekuren tussen 18.00-19.30u.
 • Palliatieve zorgen: maximum 2 bezoekers toegelaten tegelijk/patiënt. Kinderen jonger dan 16 jaar zijn niet toegelaten. Vrijwilligers zijn ook toegelaten.
 • Intensieve zorgen: bezoek is toegelaten vanaf de eerste ligdag. Maximum 2 bezoekers toegelaten tegelijk/patiënt. Bezoek mag plaatsvinden tussen 13.30u – 14.30u.
 • Pediatrie: bezoek van beide ouders is toegelaten vanaf 1 ligdag. Vanaf 5 ligdagen is één ouder + kind uit éénzelfde gezinssituatie toegelaten.
 • Materniteit: maximum 2 bezoekers toegelaten (ouder + kind).

Wat met persoonlijke was van patiënten?

 • Bel voor 10 uur naar de afdeling met de melding dat je proper gerief wil breng/vuile was wil komen halen.
 • Vermeld duidelijk op het gerief: naam van de patiënt + afdeling + kamernummer.
 • Je kan was ophalen en proper gerief brengen tussen 11 uur en 18 uur.

Communicatie met het thuisfront

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, mogen onze patiënten in het ziekenhuis helaas geen bezoek ontvangen. Om toch in contact te blijven met het thuisfront, raden we jou aan een gsm/smartphone, tablet en/of laptop bij de patiënt te laten. In het ziekenhuis is gratis wifi voorzien voor elke patiënt.

Indien je familielid zelf niet beschikt over digitale communicatiekanalen, voorzien wij de mogelijkheid om te videobellen via www.praatbox.be. Ons ziekenhuis stelt tablets ter beschikking voor deze gesprekken. De medewerkers van de dienst patiëntenbegeleiding helpen de patiënten op de kamer met het gebruik van deze tablet.

De videogesprekken vinden plaats op weekdagen tussen 14u en 16u.

Praktisch:
Stuur op weekdagen vóór 10u een e-mail naar sociale.dienst@heilighartlier.be
(of bel naar 03/491 37 71). Voor een gesprek in het weekend stuur je een mail ten laatste op vrijdag vóór 10u. Wij contacteren jou om een concrete afspraak te maken voor het gesprek. Gelieve de naam, voornaam, geboortedatum van de patiënt en kamernummer te vermelden. We voorzien 15 min per gesprek.

Ben je zelf niet vertrouwd met praatbox? Geen probleem, onze sociale dienst legt je uit wat je moet doen. Praatbox is een heel eenvoudige manier om te videobellen.

Verras je familielid met een persoonlijke boodschap!

Je kan jouw familielid in het ziekenhuis verrassen met een leuk bericht, foto of videoboodschap. Dit kan op twee manieren:

 • Stuur je bericht, foto of videoboodschap naar sociale.dienst@heilighartlier.be.
 • Ook kinderen kunnen een mooie tekening maken en doorsturen. De sociale dienst maakt een kleurenprint en bezorgt of toont deze aan de patiënt.
 • Je kan ook kiezen om een digitale wens te versturen. Kies hier je favoriete kaartje, laat een boodschap achter en wij zorgen voor de rest!

Mijn familielid mag naar huis, hoe moet dit?

Niet corona-afdeling: wanneer een patiënt uit ons ziekenhuis naar huis mag, wordt deze door een zorgverlener naar de ingang gebracht. Daar kan hij/zij opgehaald worden door een familielid of vertrouwenspersoon. Het is dus niet toegelaten om zelf naar de verblijfsafdeling te gaan om de patiënt op te halen. Je meldt jezelf aan aan de hoofdingang, wij verwittigen de juiste afdeling.

Corona-afdeling: wanneer een patiënt uit ons ziekenhuis naar huis mag, wordt deze door een zorgverlener naar de ingang gebracht. Daar kan hij/zij opgehaald worden door een familielid of vertrouwenspersoon. Het is dus niet toegelaten om zelf naar de verblijfsafdeling te gaan om de patiënt op te halen. Je meldt jezelf aan aan de hoofdingang, wij verwittigen de juiste afdeling. De patiënt draagt een mondmasker en handschoenen.