Informatie voor bezoekers en patiënten

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen en besmettingen in het ziekenhuis te vermijden, hanteren we in het ziekenhuis een strikte bezoekregeling voor opgenomen patiënten. Opgelet, deze maatregelen kunnen steeds veranderen. Houd daarom onze website goed in het oog voor de meest actuele en correcte info.

Wiscontainer – coronatest

Heb je als persoon een asymptomatisch hoog-risico contact gehad of kom je uit een rode zone? Dan kan je ook in onze wiscontainer terecht voor het afnemen van een coronatest.
Een afspraak maken doe je digitaal via mijngezondheid.be aan de hand van de activatiecode die je via sms hebt ontvangen.

Je kan de wiscontainer bereiken via de inrit van de bezoekersparking. Volg meteen na het binnenrijden links de bewegwijzering naar de wiscontainer. Heb je covid-symptomen? Kom dan niet naar de wiscontainer, maar neem contact op met je huisarts. Kom liefst alleen naar de wiscontainer. Er is max. één begeleider toegestaan indien dit noodzakelijk is (bv. omwille van taalbarrière of mobiliteit). Ook hier is het dragen van een eigen mondmasker verplicht. Vergeet dus zeker je mondmasker niet!

Resultaat
Test je positief? Dan word je, binnen de 24 uur, gecontacteerd door het ziekenhuis.
Test je negatief? Dan krijg je géén bericht van het ziekenhuis.
Je kan je testresultaat steeds raadplegen via  www.mijngezondheid.be

UPDATE VANAF 1 SEPTEMBER 2021

Opname in het ziekenhuis

Wanneer iemand opgenomen wordt in het ziekenhuis, gepland via een (dringende) ingreep of ongepland via de spoedgevallendienst, mag één begeleider de patiënt begeleiden naar de kamer. Ook bij ontslag mag één begeleider de patiënt ophalen in de kamer. We verzoeken dat de begeleider onmiddellijk na het afzetten van de patiënt het ziekenhuis verlaat en dat steeds alle coronamaatregelen gerespecteerd worden.

Spoedgevallen

Er wordt 1 begeleider per patiënt toegelaten op de spoedgevallendienst. Indien er een opname volgt, mag dezelfde begeleider meegaan tot in de kamer. We verzoeken dat de begeleider onmiddellijk daarna het ziekenhuis verlaat.

Aangepast bezoekersbeleid tijdens Covid-19 – update vanaf 1 september 2021

Vanaf 1 september 2021 zullen er enkele wijzigingen plaatsvinden wat de bezoekregeling in het ziekenhuis betreft. De aangepaste regels zijn:

 • Vanaf de eerste opnamedag kan de patiënt bezoek krijgen van twee vaste bezoekers. Voor uitzonderingen, zie hieronder.
 • Er wordt gewerkt met een online systeem om een bezoekmoment te reserveren (verplicht, klik op de link om je bezoekmoment te plannen). Gebruik de reservatiecode die de patiënt krijgt bij opname om je bezoekmoment te plannen. Opgelet: je kan pas 2 dagen op voorhand een bezoek plannen. Kom met de verkregen bezoekerspas naar het ziekenhuis en scan de qr code aan de ingang.
 • Per bezoekmoment dient er 1 bezoekerspas te worden aangemaakt. Beide bezoekers komen samen het ziekenhuis binnen met deze bezoekerspas.
 • Aan de ingang van het ziekenhuis zullen alle veiligheidsmaatregelen gecontroleerd worden (temperatuur, handen ontsmetten en chirurgisch mondmasker).
 • De bezoeker mag maximaal 1 uur per dag op bezoek komen.
 • De bezoeker en de patiënt mogen de kamer verlaten om een hapje en/of drankje te nuttigen in onze cafetaria of om zich even samen naar buiten te begeven.
 • Belangrijk is dat de veiligheidsregels behouden blijven! Zo vragen we aan zowel de patiënt als de bezoeker om het mondmasker te blijven aanhouden tijdens het bezoek en om 1,5 m afstand te houden.

Uitzonderingen:

 • Intensieve zorgen: Bezoek mogelijk vanaf opnamedag 4. Enkel in acute situaties en in overleg met de behandelende arts/verpleging kan hiervan afgeweken worden.
 • Palliatief beleid: Doorheen de dag zijn er max. 4 bezoekers toegelaten, waarvan 2 bezoekers tegelijk toegelaten per patiënt. Gedurende het verblijf zijn er maximum 10 unieke bezoekers per patiënt toegestaan. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen niet mee in deze 10 bezoekers. Kinderen zijn enkel welkom als ze afscheid komen nemen van (groot)ouder. Deze regel geldt op elke afdeling waar de patiënt in einde levensfase verkeert.
 • Pediatrie: Vanaf ligdag 1 is er bezoek van beide ouders toegelaten doorheen de dag. Vanaf 4 ligdagen is één ouder + kind uit éénzelfde gezinssituatie toegelaten.
 • Materniteit: Vanaf ligdag 1 is er bezoek toegestaan van de partner doorheen de dag. Kinderen uit het gezin jonger dan 12 jaar tellen niet mee als bezoeker en worden toegelaten op de afdeling.
 • Couveuse: Vanaf ligdag 1 is er bezoek van beide ouders toegelaten doorheen de dag. Vanaf 7 ligdagen is er één extra begeleider toegelaten. Deze personen mogen met drie tegelijk bij de baby zijn. Deze drie begeleiders worden getest op COVID. Pas bij een negatief resultaat, kunnen zij op bezoek kunnen komen.
 • PAAZ: Kinderen jonger dan 12 jaar tellen niet mee als bezoeker en worden toegelaten op de afdeling. Op een driepersoonskamer mogen 2 patiënten tegelijk hun vaste bezoeker ontvangen. Er kan slechts 1 vaste bezoeker komen.
 • Er wordt geen bezoek toegelaten bij covid-patiënten.

Voor alle bezoek gelden volgende afspraken:

 • Vertoon je als bezoeker klachten zoals verkoudheid, benauwdheid, hoesten of koorts worden actief dan mag je het ziekenhuis niet betreden.
 • Als bezoeker ben je verplicht een chirurgisch mondmasker te dragen. Ook de patiënt moet het mondmasker aandoen tijdens het bezoek.  
 • Elke bezoeker meldt zich aan, aan de hoofdingang van het ziekenhuis met de bezoekerspas.
 • De bezoeker wordt verzocht het ziekenhuis meteen te verlaten na het bezoekmoment.
 • We vragen aan bezoekers die recent op reis zijn geweest in een oranje of rode zone, hun bezoek even uit te stellen.
 • De patiënt moet deel uitmaken van de sociale bubbel van de bezoeker.
 • Patiëntenzorg heeft altijd voorrang. Dit betekent dat je gevraagd kan worden het ziekenhuis te verlaten om de nodige zorg aan de patiënt te kunnen toedienen.

Wat met persoonlijke was van patiënten?

 • Bel voor 10 uur naar de afdeling met de melding dat je proper gerief wil breng/vuile was wil komen halen.
 • Vermeld duidelijk op het gerief: naam van de patiënt + afdeling + kamernummer.
 • Je kan was ophalen en proper gerief brengen tussen 11 uur en 16 uur.

Communicatie met het thuisfront

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, mogen onze patiënten in het ziekenhuis slechts beperkt bezoek ontvangen. Om toch in contact te blijven met het thuisfront, raden we jou aan een gsm/smartphone, tablet en/of laptop bij de patiënt te laten. In het ziekenhuis is gratis wifi voorzien voor elke patiënt.

Indien je familielid zelf niet beschikt over digitale communicatiekanalen, voorzien wij de mogelijkheid om te videobellen via www.praatbox.be. Ons ziekenhuis stelt tablets ter beschikking voor deze gesprekken. De medewerkers van de dienst patiëntenbegeleiding helpen de patiënten op de kamer met het gebruik van deze tablet.

De videogesprekken vinden plaats op weekdagen tussen 14u en 16u.

Praktisch:
Stuur op weekdagen vóór 10u een e-mail naar sociale.dienst@heilighartlier.be (of bel naar 03/491 37 71). Wij contacteren jou om een concrete afspraak te maken voor het gesprek. Gelieve de naam, voornaam, geboortedatum van de patiënt en kamernummer te vermelden. We voorzien 15 min per gesprek.

Ben je zelf niet vertrouwd met praatbox? Geen probleem, onze sociale dienst legt je uit wat je moet doen. Praatbox is een heel eenvoudige manier om te videobellen.

Verras je familielid met een persoonlijke boodschap!

Je kan jouw familielid in het ziekenhuis verrassen met een leuk bericht, foto of videoboodschap. Dit kan op twee manieren:

 • Stuur je bericht, foto of videoboodschap naar sociale.dienst@heilighartlier.be.
 • Ook kinderen kunnen een mooie tekening maken en doorsturen. De sociale dienst maakt een kleurenprint en bezorgt of toont deze aan de patiënt.
 • Je kan ook kiezen om een digitale wens te versturen. Kies hier je favoriete kaartje, laat een boodschap achter en wij zorgen voor de rest!

Mijn familielid mag naar huis, hoe moet dit?

Wanneer een patiënt uit ons ziekenhuis naar huis mag, wordt deze begeleid naar de inkomhal door één van onze medewerkers van de dienst patiëntenvervoer.