Urologie

Urologie is de specialisatie die zich bezighoudt met de behandeling van aandoeningen van de urinewegen bij man en vrouw (nieren, urineleiders, blaas en plasbuis) en van de mannelijke geslachtsorganen (prostaat, penis en het scrotum of balzak waarin de teelballen zich bevinden).

De dienst urologie bestaat uit één vrouwelijke en twee mannelijke urologen. Samen vormen we UroLier, een hecht en dynamisch team. Voor de algemene urologie kan je bij ons allen terecht. Daarnaast heeft ieder van ons zijn specifieke subspecialisatie zodat we ook complexe problemen kunnen oplossen en je de optimale zorg kunnen bieden.

Dankzij onze uitstekende samenwerking met intensief onderling overleg kunnen wij steeds de beste en gepersonaliseerde oplossing bieden.

Wij helpen je met problemen van het ganse uro-genitale stelsel ( nieren, blaas, prostaat, penis en balzak). Ook met seksuele problemen of urineverlies kan je bij ons terecht. Niet enkel bij volwassenen maar ook bij kinderen kunnen urologische problemen voorkomen zoals bijvoorbeeld bedplassen of voorhuidsproblemen.

Dankzij Uro-zorg-Lier, onze uro-oncologische kliniek, kunnen wij iets extra beteken voor onze kankerpatiënten. Mevr. Ilse Bogers, onze oncologieverpleegkundige, staat voor je klaar voor advies en begeleiding. Dit in nauwe samenwerking met de dienst kinesitherapie ( bekkenbodemkinésisten mevr. Christine D’Hulst en mevr. Sarah Arras) en met onze seksuologe, mevr. Sofie Dieltjens.

De bekkenbodemkliniek Pelvilier staat voor een multidisciplinaire samenwerking tussen de diensten urologie,  gynaecologie, abdominale heelkunde, gastro enterologie en fysische geneeskunde. Ook onze bekkenbodemkinesisten, seksuologe en psychologe maken deel uit van dit team. Dankzij de multidisciplinaire samenwerking kunnen complexe, functionele problemen van de bekkenbodem, waaronder blaas, baarmoeder en endeldarm worden aangepakt.

We werken zoveel mogelijk minimaal invasief. Van zodra mogelijk opereren we laparoscopisch. Dit is een techniek waarbij de buik via een kleine insnede thv de navel wordt opgeblazen met CO2. Via deze weg wordt na het opblazen een camera ingebracht. Bijkomend worden in de buik enkele kleine sneetjes gemaakt om de operatie uit te voeren. Het herstel nadien wordt hierdoor vergemakkelijkt.

Idem voor wat betreft het aanpakken van steenproblemen. Deze kunnen worden behandeld via de nieuwste technieken met zo weinig mogelijk hinder na de ingreep. Dit omvat het gebruik van de flexibele ureteroscopie, lasertechnologie en toepassen van PNL en miniPERC, zodat langs de flank direkte toegang tot de nier kan worden bekomen. Nadien kan bespreking plaats vinden op de steenraadpleging.

Urineverlies, problemen bij het plassen, blaaspijnen en urineweginfecties horen thuis op de functionele raadpleging. Een plaskalender geeft vaak extra informatie en kan je reeds op voorhand downloaden. Deze breng je ingevuld mee naar de radpleging. Je komt best naar de raadpleging met een gevulde blaas, zodat je een plastest kan afleggen, waarbij je straal kan worden nagekeken. Indien extra informatie nodig is, wordt een urodynamisch onderzoek gepland. Buiten de klassieke behandelingen bieden we het inspuiten van Botox in de blaas aan. Er kan ook worden voorgesteld om op de bezenuwing in te werken door middel van PTNS, het aanprikken van de nervus tibialis ter hoogte van de hiel, of het plaatsen van een neurostimulator.

Op de raadpleging andrologie kan je terecht met je vragen over seksualiteit, erectieproblemen, en dergelijke. Hierbij wordt samengewerkt met onze seksuologe mevrouw Sofie Dieltjens.

Plaskalender
De plaskalender is een handig hulpmiddel dat de arts kan gebruiken om inzicht te krijgen in jouw situatie. Je vindt de plaskalender en nuttige info om deze correct te gebruiken hier. Jouw arts kan ook gevraagd hebben een mictiekalender in te vullen, deze vind je hier.

Verantwoordelijke artsen

Caroline Maes

Urologie, Uro-zorg-Lier Prostaatkliniek, Bekkenbodemkliniek (Pelvilier)

Functionele urologie, kinderurologie, laparoscopie, hoofd bekkenbodemkliniek, PelviLier

Meer Info

Karel Coppens

Urologie, Uro-zorg-Lier Prostaatkliniek

Algemene en oncologische urologie, laparoscopie, complexe endoscopie

Meer Info

Stijn Boulanger

Urologie, Uro-zorg-Lier Prostaatkliniek

Algemene, oncologische, kinderurologie

Meer Info

Aanvullende diensten

Sarah Arras

Bekkenbodemtherapeut
Meer Info

Sofie Dieltjens

Seksuologe
Meer Info

Ilse Bogers

Uro-zorgverpleegkundige
Meer Info