Primeur in het Briant-netwerk: Nieuwe minimaal-invasieve behandeling bij vergrote prostaat

29 aug 2022
Deel dit bericht op sociale media:

REZUM is de naam van een nieuwe procedure voor prostaatbehandelingen. Ze biedt tal van voordelen. Ons ziekenhuis is het enige in de wijde omtrek waar patiënten voor deze techniek terechtkunnen. Uroloog Stijn Boulanger behandelde er al enkele patiënten mee. 

Dr. Boulanger: “Bij de meeste mannen vergroot de prostaat bij het ouder worden en soms geeft dit aanleiding tot plasklachten. Een goedaardige vergroting kunnen we vaak behandelen met medicatie. Als dat niet meer helpt of wenselijk is omwille van nevenwerkingen, dan had de patiënt vroeger geen andere optie dan een operatie van de prostaat waarbij we het goedaardige prostaatweefstel wegkrabben. Een zogenaamde TUR-prostaat.”

“Nu is er een alternatief: REZUM, een korte en snelle procedure via het dagziekenhuis. De ingreep gebeurt onder algemene narcose maar duurt amper 10 minuten. De patiënt mag de dag zelf naar huis. De sonde wordt er enkele dagen later op de raadpleging uit gehaald.”

Hoe werkt de techniek?

“Bij de REZUM-procedure spuiten we waterstoom met een temperatuur van 103°C in het goedaardige prostaatweefsel gedurende een tiental seconden, wat leidt tot celdood. Dit zorgt ervoor dat het prostaatweefsel na een tijdje wegkrimpt en de obstructie met bijhorende klachten verdwijnen.” Bekijk hier een filmpje.

Wat zijn de voordelen?

“In tegenstelling tot een klassieke operatie is de procedure bloedloos. Omdat er geen inwendige wonde is, kan de ingreep ambulant gebeuren. De ejaculatie blijft na de procedure bewaard en al na enkele dagen kan de patiënt zijn normale activiteiten hervatten. Bij een klassieke operatie moet je toch rekenen op een verblijf van enkele dagen in het ziekenhuis en een herstelperiode van minstens 6 weken.”

Zijn er ook nadelen?

“Het ziekenfonds komt niet volledig tussen in de kostprijs. De patiënt betaalt 1.100 euro. Voor de ingreep ondertekent hij een ‘informed consent’. Het voordeel is wel dat de patiënt geen dure medicatie meer hoeft te nemen.”

“De techniek is niet geschikt voor patiënten bij wie de prostaat te sterk vergroot is. Dit bepalen we via voorafgaand onderzoek.”

Hoe nieuw en innovatief is de techniek?

“Ze bestaat wereldwijd nog maar 5 jaar. In België zijn we niet het eerste ziekenhuis dat REZUM toepast, maar binnen het Briant-netwerk zijn we wel het enige. Het gaat om een eenvoudige chirurgische techniek maar de resultaten zijn veelbelovend. We volgen dit ook verder op. Zo vragen we de patiënt om op regelmatige basis voor en na de ingreep een symptoomscoretabel in te vullen. Zo kunnen we zien hoe de klachten evolueren en meten we de effectiviteit van de techniek.”

Waar heb je de techniek leren kennen?

“Op congressen en daarna heb ik via de firma die deze techniek ontwikkelde, een training gevolgd. Ook de verpleegkundigen van ons urologisch team krijgen nu de nodige opleiding. Inmiddels hebben we 3 patiënten met succes behandeld. Tegen het einde van het jaar zullen er dat een vijftigtal zijn.”

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

27 sep 2023
Algemeen

Gezocht! Hulpverlener-ambulancier PIT Lier/112 Berlaar

Ben jij gepassioneerd door alles wat te maken heeft met Dringende Geneeskundige Hulpverlening en wil je echt het verschil maken voor mensen met een acute medische nood? Zoek dan niet...

Lees meer
26 sep 2023
Algemeen

Moeder en kind afdeling verschuift dienstverlening naar prenatale begeleiding

“Moeder en Kind eenheid HeiligHartziekenhuis Lier zet in op detectie en opvolging van psychosociale kwetsbaarheden bij zwangere en pas bevallen vrouwen.”Met deze aankondiging werd in juni 2023 de samenwerking met...

Lees meer
14 sep 2023
Algemeen

Tentoonstelling van september en oktober

Jolien Huyghe (gang sociale dienst) “Mijn naam is Jolien Huyghe, ik ben 26 jaar. Ik werk zowel met analoge camera’s als digitaal. Mijn werken durven de melancholische en romantische kant...

Lees meer