Werken in een ziekenhuis, in tijden van het coronavirus

Werken in een ziekenhuis, in tijden van het coronavirus, was zwaar en heftig voor ieder van ons: lange, zware en onvoorspelbare werkdagen, besmettingsrisico’s, weinig onstpanningsmogelijkheden door de lockdown, … 

Werken in een ziekenhuis, in tijden van het coronavirus, had ook een positief effect op ieder van ons: medewerkers toonden het beste van zichzelf, ontdekten nieuwe talenten, kregen veel terug van patiënten, zorgden voor elkaar en werkten samen als team zoals nooit tevoren.

Een held genoemd worden is fijn, maar het gevoel hebben dat je het verschil kan maken, is nog beter. Het gevoel hebben dat jouw inspanningen er echt toe doen, geeft iemand professionele vleugels en de kracht om bergen te verzetten. Mee het verschil uitmaken in de zorgsector kan écht. Een job in de zorg, is een job die er toe doet!

Hoe graag we onze job, ook in tijden van het coronavirus, doen.. Het zou fijn zijn mocht ook jij er mee voor zorgen het virus onder controle te houden door je aan de maatregelen te houden. Samen sterk!  

Heb jij ook een hart voor zorg én wil jij ook mee het verschil maken? Neem dan snel een kijkje naar onze vacatures en solliciteer vandaag nog.

Kinderoppassers gezocht!

Gezien de onzekere situatie van zowel scholen als kinderopvang, verwachten we dat de komende weken verschillende van onze medewerkers nood gaan hebben aan een kinderoppas. Heb je wat tijd over en kan je goed overweg met kinderen? Vul dan de vragenlijst hieronder in. Wanneer een medewerker van ons in jouw buurt vraagt naar opvang, brengen we jullie met elkaar in contact.

Vrijwilligerswerk

Update 12 oktober 2020: Momenteel zoeken we nog vrijwilligers die een handje komen toesteken bij het verpakken van mondmaskers. Alle medewerkers in het ziekenhuis zijn verplicht een mondmasker te dragen tijdens het werk. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat de mondmaskers steriel verpakt worden zodat ze in de mondmaskerautomaat kunnen gezet worden. Heb jij enkele uurtjes vrij per week en zie je het zitten om een handje te komen helpen? Laat dan snel jouw gegevens achter via de knop hieronder!

Heb je zin om op vrijwillige basis de komende periode mee ondersteuning te bieden tijdens de 2e COVID golf? Laat dan hier jouw gegevens achter. 

Afhankelijk van hoe de situatie de komende tijd vordert, kunnen er verschillende noden opduiken in het ziekenhuis: van mee inspringen in de zorg tot het verpakken van mondmaskers. Rekening houdend met jouw achtergrond geven we jou een seintje wanneer we jou willen inzetten. 

Alvast heel erg bedankt voor je bereidwilligheid en misschien tot binnenkort!

Laat je inspireren door één van onderstaande getuigenissen

“Gelukkig kwam ik in een super tof team terecht waar ik alles kon vragen! Het samenhorigheidsgevoel – we moesten er samen door – was erg opvallend en dit bij zowel verpleging als artsen.”

Nadine Grell – Getuigenis werken tijdens corona

Nadine Grell werkt sinds 2,5 jaar in ons ziekenhuis als anesthesieverpleegkundige. “Een anesthesieverpleegkundige staat in voor alles wat betreft de pre-, per- en postoperatieve zorg voor de patiënten. Dit houdt o.a. in dat we preoperatieve consultaties doen waarin we allerlei informatie verzamelen die belangrijk is voor de operatie” vertelt Nadine. “Bv. welke medicatie de patiënt neemt, verslagen van onderzoeken enz. Tijdens de operatie helpen we in het OK, we starten de ingreep op. Na de operatie bezoeken we sommige patiënten om te controleren of ze niet te veel pijn hebben, om katheters in orde te brengen enz. Een heel veelzijdige job dus met slechts één doel: het de patiënt zo aangenaam en pijnvrij mogelijk te maken wanneer hij een ingreep moet ondergaan.”

Toen de coronacrisis volop slachtoffers maakte en steeds minder “niet-essentiële” ingrepen konden doorgaan, besloot Nadine om zich op te geven om elders in het ziekenhuis de handen uit de mouwen te steken. “Ik belandde op een corona afdeling, waar we in verschillende shiften moesten werken. Dat alleen al was een aanpassing voor mij, want mijn normale job wordt enkel overdag uitgevoerd. Ook het weekendwerk was even aanpassen. Maar dat was niet alles. Ik moest ineens wennen aan het pakket verpleegkundige taken die uitgevoerd moeten worden op een verblijfsafdeling. Patiënten wassen, medicatie controleren, eten opdienen, enzovoort. En uiteraard speelde het aan- en uitkleden met beschermingsmateriaal een bijkomende grote rol. Zo heb ik bv een leesbril nodig, die ik op het juiste moment tijdens het omkleedproces moest aandoen om er makkelijk aan te kunnen wanneer ik hem nodig had.”

“Gelukkig kwam ik in een super tof team terecht waar ik alles kon vragen! Het samenhorigheidsgevoel – we moesten er samen door – was erg opvallend en dit bij zowel verpleging als artsen. Het verzorgen van patiënten die besmet zijn met het coronavirus is confronterend. Maar het gevoel om hen comfortzorg te kunnen geven, gaf me toch een zekere rust. Je probeert elke dag het positieve eruit te halen samen met je collega’s. Een ervaring apart! En of ik het opnieuw zou doen? Ja hoor, meteen!”

“De dikke stoflaag die na acht jaar over mijn kennis lag, was snel weggeveegd. Na enkele dagen kon ik de standaardzorg voor patiënten opnemen.”

Sven Leys – Van wondzorg naar spoed en intensieve zorgen

“Ik ben deeltijds verpleegkundig specialist wondzorg en decubituspreventie. Toen de coronacrisis uitbrak, heb ik me kandi­daat gesteld om voltijds bij te springen op intensieve zorgen en spoedgevallen. Op deze afdelingen heb ik 12 jaar gewerkt, ik was dus min of meer vertrouwd met de werking daar. Sinds half maart ben ik opnieuw als verpleegkundige op deze afdelingen actief.”

Heel intens, zeker? “Zeker en vast. De dikke stoflaag die na acht jaar over mijn kennis lag, was snel weggeveegd. Na enkele dagen kon ik de standaardzorg voor patiënten opnemen. Ondertussen doen ik en vele andere collega’s veel meer dan alleen standaardzorg bieden. Gelukkig kunnen we hiervoor terugval­len op een topteam van medewerkers. In shiften en weekends werken, en 24/7 paraat staan, dat deed ik al enkele jaren niet meer, maar nu neem ik het er graag tijdelijk bij. Respect voor mijn collega’s die dit continu doen. Jullie zijn toppers!”