NIAZ-accreditatie

NIAZ-accreditatie verankert hoge kwaliteitszorg

Met maar liefst 97% behaalde het HeiligHartziekenhuis Lier in december 2018 een uitzonderlijk hoge score bij het verkrijgen van de NIAZ-accreditatie (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg).

Een NIAZ-accreditatietraject wordt op vrijwillige basis uitgevoerd en heeft als doel om een kwaliteitsvolle patiëntveilige zorg te garanderen. Het waren onze artsen die in 2016 het voortouw namen. De NIAZ-normensets werden in verschillende werkgroepen vertaald in beleid, procedures en werkinstructies die werkbaar zijn voor de organisatie. Het gaat om thema’s zoals medicatiebeheer, infectiepreventie en veiligheid.

Heel wat acties werden opgezet

Als voorbereiding op de NIAZ-audit werden heel wat acties opgezet. Op elke afdeling kwam een verbeterbord te staan, waarop verbeteracties en indicatoren konden worden genoteerd. Het multidisciplinaire team van de afdeling hield er wekelijks bordmeetings. De wil om mee te werken was bijzonder groot en werd nog aangewakkerd door heel wat originele en ludieke initiatieven: een NIAZ-krant, een beurs met lunch, een ‘ijsjes-quiz’, een app, een aftelkalender, enz.

Ondertussen werkt het ziekenhuis gestaag verder om de kwaliteit en veiligheid van zorg naar een nog hoger niveau te tillen.