Voorbereidingen op een ingreep
Ondergaat je patiënt binnenkort een ingreep in ons ziekenhuis? Dan is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen. We sommen hieronder de belangrijkste op.
Hygiëne voor de operatie
Een goede lichaamshygiëne vermindert het risico op infecties. Hibiscrub is een ontsmettende zeep die ervoor zal zorgen dat een groot aantal bacteriën op de huid zal verdwijnen. De patiënt krijgt 4 flacons Hibiscrub mee bij de preoperatieve raadpleging (ook te verkrijgen bij de apotheek).
De patiënt dient zichzelf vóór de ingreep 2 keer te wassen met Hibiscrub. Hibiscrub vervangt dan de gewone zeep. Douchen heeft de voorkeur. Per wasbeurt, 1 wasbeurt ’s avonds en 1 wasbeurt ’s ochtends, gebruikt hij/zij 2 ampullen Hibiscrub, waarmee men het gehele lichaam kan wassen én ook 1 keer het haar mee wast.
Raadpleeg hier de patiëntenbrochure voor meer informatie rond hygiëne.
Dragen van juwelen, piercings, nagellak en gelnagels
Voor de veiligheid van de patiënt tijdens de operatie is het essentieel deze richtlijnen te volgen. Bij het niet volgen van deze richtlijnen zal de operatie niet doorgaan.
Nuchter zijn bij geplande operatie?
Aspiratie van maaginhoud in luchtwegen en longen tijdens anesthesie is en blijft een majeure en levensbedreigende complicatie.
In het verleden werd de tijdsmarge “nuchter voor narcose” dan ook zéér breed en streng genomen als “niets per is vanaf middernacht preop”. Uit de praktijk, en later uit wetenschappelijke evidentie, is duidelijk geworden dat té lange nuchtere tijden echt wel nadelige effecten hebben:
- Een vals gevoel van veiligheid; ontwikkeling van gastroparese met –paradoxaal genoeg- verhoogde kans op pulmonale aspiratie (“ketotisch braken”),
- Hogere kans op postoperatieve misselijkheid en braken,
- Tragere postoperatieve recuperatie,
- Meer kans op postoperatieve insulineresistentie.
Daarom is de richtlijn “Nuchter zijn bij geplande operatie of onderzoek” ontwikkeld, bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij voorbereiding en nazorg van niet-risico-patiënten voor (1) electieve heelkundige ingrepen onder algemene of locoregionale anesthesie of sedatie en (2) electieve onderzoeken onder algemene of locoregionale anesthesie of sedatie bij de behandeling van chirurgische en niet-chirurgische patiënten.
De richtlijn beperkt zich in tijd van 24 uur voorafgaand aan een chirurgische ingreep, de periode van de ingreep zelf en de eerste postoperatieve uren. Zij streeft een dubbel doel na:
- Preventie van nadelige effecten van ‘vasten’ en deshydratatie,
- Verhoging van het patiëntcomfort.
Raadpleeg hier de patiëntenbrochure voor meer informatie over het nuchter zijn voor een ingreep.
Ontharen voor operatie
Afhankelijk van het soort ingreep is ontharen van de operatiestreek noodzakelijk.
Ontharen van de operatiestreek wordt in ons ziekenhuis niet meer standaard voor een operatie gedaan. De patiënt wordt met andere woorden niet onthaard als de chirurg het niet noodzakelijk vindt. De patiënt dient indien mogelijk te stoppen met ontharen, minstens 7 dagen voor de ingreep.
De patiënt wordt in het ziekenhuis, zo kort mogelijk voor de ingreep onthaard met een professionele trimmer. Het is dus niet de bedoeling dat hij/zij zelf de operatiestreek onthaart.
Tot twee dagen voor de ingreep mag de patiënt zichzelf desgevallend nog ontharen met een ontharingscrème. In geen enkel geval mag men gebruik maken van een scheermesje.
Raadpleeg hier de patiëntenbrochure voor meer informatie over ontharen.