Nucleaire geneeskunde

Welkom op de dienst nucleaire geneeskunde van het Heilig Hart ziekenhuis te Lier. Nucleaire geneeskunde gebruikt zeer kleine hoeveelheden radioactieve stoffen om de werking van een orgaan of weefsel in het lichaam te meten of in beeld te brengen.

Wie zijn we?

Dr. Gielen (zie onder) is medisch diensthoofd van de afdeling. Nico is clusterverantwoordelijke/verpleegkundige en Annick is verpleegkundige.

Welke onderzoeken voeren we uit?

We voeren een breed gamma uit van allerlei scintigrafische onderzoeken al dan niet gepaard met SPECT CT. Hieronder kan je een overzicht vinden van de onderzoeken die we uitvoeren per systeem.

Skelet / bot Full body skeletscintigrafie, 3-fasen onderzoek, (diagnostische) SPECT-CT, vasculaire scintigrafie, infectiescan (WBC, nanocolloïd)
Hart Myocardperfusiescintigrafie (na cyclo of persantine en in rust), ventriculografie met bepaling van ejectiefractie
Hersenen DAT-scans, hersenschrosperfusiescintigrafie, hersenflow (DTPA)
Schildklier / bijschildklier Schildklierscan met captatieberekening, MIBI-schildklierscintigrafie, bijschildklierscintigrafie, toediening dosis radioactief jodium
Longen Longperfusiescintigrafie, longventilatiescintigrafie inclusief kwantificatie
Gastro-intestinaal Maagledigingsstudie, speekselklierscintigrafie, galwegenscintigrafie, gastro-intestinale reflux, gastro-intestinale bloedingsscan, opsporing van divertikel van Meckel
Nieren Niercortexscintigrafie (DMSA), functionele renografie (met lasix of captopril zo nodig)
Varia Sentinelnodescintigrafie, lymfoscintigrafie, octreotidescintigrafie, Tumorale neutrale lijst via MIBG-scintigrafie

 

We beschikken niet over een PET-CT en kunnen dus bijgevolg geen PET-scans uitvoeren.

Gevaarlijk?

De isotopen die gebruikt worden zijn volstrekt veilig en hebben geen mogelijke bijwerkingen. 24u na toediening zijn deze volledig uit het lichaam verdwenen.
Door voldoende vocht in te nemen (+/- 1 liter extra) vanaf na de toediening van het isotoop, zal de overtollige straling het lichaam vlot verlaten via de urine.

Verdere informatie

Verder informatie over de onderzoeken die we uitvoeren kan je per onderzoek vinden (zie hieronder).
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Aarzel niet ons telefonisch te contacteren! Wij zijn te vinden op route 169 en bereikbaar via 03/491.30.00

nucleaire geneeskunde

Verantwoordelijke artsen

Anne-Marie Gielen

Nucleaire geneeskunde, Spine Unit Lier