Cardiologie

Cardiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het hart.

Het cardiologisch team bestaat uit 4 full time hartspecialisten die algemene raadpleging verzorgen. In het team zijn ook 2 elektrofysiologen aanwezig om specifieke ritmologische problemen te behandelen. Om de twee weken kan je ook op raadpleging cardiochirurgie komen bij dr. Haenen of dr. De Praetere. De dienst cardiologie biedt een ruim en toegankelijk aanbod aan van raadplegingen en klassieke cardiologische onderzoeken zoals inspanningsproeven, transthoracale echo, slokdarm echo, dobutamine stress echo, korte en lange termijn ritme monitoring, …

Naast de vaste raadplegingen, is er elke voormiddag ook raadpleging mogelijk bij één van de cardiologen. De cardiologen werken voor deze voormiddagen met een roulerend systeem. Je komt dan op raadpleging bij ofwel dr. De Bondt, dr. Wildiers, dr. Lambelin of dr. Bekelaar.

Wekelijks vindt een overleg plaats tussen de cardiologen en de hartchirurgen van het Imeldaziekenhuis en het HeiligHartziekenhuis Lier.

Hartfalenraadpleging

In het ziekenhuis kan je terecht voor een raadpleging rond hartfalen, beter bekend onder de naam “hartfalenraadpleging“. Deze raadpleging gaat door op vrijdag bij één van de cardiologen (in beurtrol), telkens in combinatie met een hartfalenverpleegkundige.

Hartfalen is een chronische aandoening. Dat betekent dat het wel behandeld kan worden, maar niet genezen. Door individuele behandeling zal de patiënt veelal toch in staat zijn om dingen te doen die hij graag doet. De patiënt wordt eerst gezien op een algemene raadpleging en op vraag van de arts doorverwezen naar de hartfalenraadpleging. Het is dus niet mogelijk zelf een afspraak te maken bij de hartfalenverpleegkundige.

Tijdens een hartfalenraadpleging werken de cardioloog en hartfalenverpleegkundige nauw met elkaar samen. De cardioloog besteedt vooral veel aandacht aan het bepalen van de diagnose en de behandeling ervan. Hij bekijkt ook de medicatie en past zo nodig aan. De hartfalenverpleegkundige begeleidt de patiënt in de nodige aanpassingen van de leefgewoonten, geeft informatie en doet de nodige communicatie naar de cardioloog toe. De hartfalenverpleegkundige vormt het centraal aanspreekpunt voor patiënt en familie, maar ook voor het intern zorgteam.

Dagelijks vindt een overleg plaats tussen cardioloog, hartfalenverpleegkundige, de hoofdverpleegkundige, de kinesist en sociaal-verpleegkundige om samen tot een evenwichtig zorgstructuur te komen met aandacht en begrip voor ieders taak, competentie en gevoeligheden.

 

Verantwoordelijke artsen

Alix Lambrecht

Cardiologie
Meer Info
placeholder

Luc Haenen

Cardiologie

Cardiochirurgie

Meer Info
placeholder

Herbert De Praetere

Cardiologie

Cardiochirurgie

Meer Info

Thalia Bekelaar

Cardiologie

Klinische cardiologie, hartfalen, cardiale beeldvorming

Meer Info

Antoon Wildiers

Cardiologie

Cardiologie

Meer Info

Tom Rossenbacker

Cardiologie

consulent electrofysiologie

Meer Info

Marc Lambelin

Cardiologie

hartfalen/cardiale revalidatie

Meer Info

Philippe Debruyne

Cardiologie

Consulent electrofysiologie

Meer Info

Joris De Bondt

Cardiologie
Meer Info