Reumatologie

Reuma is een verzamelnaam voor circa 200 reumatische ziekten waarbij ontstekingen van spieren, pezen, gewrichten, botten en/of inwendige organen op de voorgrond staan.

Deze reumatische aandoeningen kunnen worden onderverdeeld in vier groepen:

  • Artritis: dit is een gewrichtsontsteking. Een gewricht is gezwollen, pijnlijk, beperkt in beweeglijkheid, stijf (met name ’s ochtends) en warm (slechts zelden rood). Artritis kan door vele oorzaken ontstaan. Jicht en reumatoïde artritis zijn voorbeelden van artritis.
  • Artrose: dit is gewrichtsslijtage. Dit is het gevolg van kapot/afgesleten kraakbeen dat de uiteinden van de botten bekleedt. Dit leidt tot pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid en soms ook tot ontsteking van de gewrichten.
  • Weke delen reuma. Dit zijn reumatische ziekten van pezen, zoals peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren, bijvoorbeeld een tenniselleboog of een pijnlijke schouder.
  • Bindweefsel en systeemziekten: Naast gewrichtsontstekingen kunnen ook ontstekingen van ogen, bloedvaten, huid en interne organen optreden. Voorbeelden van bindweefselziekten zijn lupus (SLE), sclerodermie, Sjögren-syndroom, polymyositis, dermatomyositis, vasculitis en Mixed Connective Tissue Disease (MCTD).

Heb ik reuma?

De volgende klachten kunnen wijzen op een vorm van reuma:

  • Spontane (zonder trauma) pijn samen met zwelling van een of meerdere gewrichten, en ochtendstramheid in gewrichten die langer dan 30 minuten duurt (= bij inflammatoire gewrichtsklachten).
  • Rugpijn ontstaan op leeftijd jonger dan 40 jaar; verbetering van rugpijnklachten bij beweging, geen verbetering van rugpijnklachten door rust, meer pijn gedurende tweede deel van de nacht of vroege ochtend (= bij inflammatoire rugklachten).
  • Gewrichtsklachten die meerdere weken duren samen met gekende ziekte van Crohn.
  • Gewrichtsklachten die meerdere weken duren samen met gekende huidziekte psoriasis.
  • Gewrichts-of spierklachten die meerdere weken duren, samen met Raynaud fenomeen = verkleuring (wit-blauw-rood) en pijn/tintelingen van vingers of tenen als reactie op koude of spanning.

Wanneer je deze klachten hebt, kan je het beste een afspraak met je huisarts maken. De huisarts beoordeelt of een verwijzing naar een reumatoloog voor verder onderzoek noodzakelijk is.

Ons team van ervaren medewerkers zorgt voor de goede opvang en een optimale begeleiding waarbij de patiënt centraal staat.

Verantwoordelijke artsen

Annemie Schuerwegh

Reumatologie
Meer Info

Bouchra Lechkar

Reumatologie

reumatoloog, revalidatiearts, consulent reumatologie UZA

Meer Info