3D-event toont vernietigend effect van reuma op gewrichten

Deel dit bericht op sociale media:

3D-films die een aanval van witte bloedcellen tonen, een robot die de conditie van je hart en bloedvaten onderzoekt,… Onze inkomhal leek op donderdag 26 september 2019 wel een technologiebeurs. Bezoekers konden er aan den lijve ondervinden wat het betekent om reuma te hebben. Met het evenement vraagt de RA-liga meer aandacht voor deze ziekte die meer dan 105 000 landgenoten treft.

Een 3D-film over reuma? Een Oscar zal je er niet mee winnen, maar het levert wel bijzondere beelden op. Daarover waren de deelnemers aan Artritis in 3D het roerend eens. Bezoekers kregen de kans om door een speciaal brilletje naar een korte animatiefilm over reuma te kijken. Je ziet onder meer hoe witte bloedcellen die de pedalen kwijt zijn, gezonde gewrichten aanvallen. Kraakbeen en bot worden verpulverd. Veel fantasie heb je als kijker niet nodig om je de pijn en het ongemak van een reumapatiënt voor te stellen. En dat is precies wat de RA-Liga, die het event organiseert, beoogt.

Praten belangrijk

De RA-liga is een patiëntenvereniging die informatie verstrekt over reumatoïde artritis, een gewrichtsontsteking die een grillig verloop kent. De organisatie heeft ook aandacht voor de sociale impact van de aandoening. Lotgenotencontact is daarbij cruciaal: praten met mensen die ook RA hebben, is belangrijk. Met de actie willen de RA-Liga haar activiteiten bij reumapatiënten promoten en toevallige voorbijgangers sensibiliseren.

Schattige robot

Dat schijnt aardig te lukken. In de hal is het een gezellig aan- en aflopen van nieuwsgierige bezoekers. Sommigen bekijken de film, anderen laten gewillig hun hart-en-vaatstelsel testen door Amy, een schattige robot. Een klemmetje dat over je vinger geschoven wordt, meet onder meer je hartslag en je bloeddruk en kwaliteit van je bloedvaten. Aan de hand van die gegevens berekent Amy je zogeheten arteriële leeftijd. Die stemt niet noodzakelijk overeen met je echte ouderdom: mensen met een gezonde levensstijl hebben doorgaans betere hart- en bloedvaten. Op papier mag je dan wel 50 zijn, maar je hart- en bloedvaten kunnen de conditie van een 40-jarige hebben. Patiënten met actieve reumatoïde artritis lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Niet alleen ouderen

Voor alle duidelijkheid: reuma is een verzamelnaam voor ruim 200 aandoeningen met uiteenlopende symptomen, waaronder reumatoïde artritis, spondylartritis, jicht artritis, artrose…. Zo kunnen spieren, pezen, gewrichten, botten en zelfs inwendige organen ontstoken geraken. Over de ziekte bestaan er heel wat misverstanden. Mensen denken bij reuma spontaan aan oudjes met misvormde handen of kromme ruggen, maar dat clichébeeld klopt niet. Er zijn ook jonge mensen met reuma.

Snel ingrijpen

Hoe je weet of je al dan niet reumatoïde artritis hebt? Moeilijk te zeggen. Pijnlijke, warme en gezwollen gewrichten zijn alvast geen goed teken. Het komt er dan op aan zo snel mogelijk een huisarts te bezoeken, die je eventueel doorverwijst naar een reumatoloog. Door snel in te grijpen kan je erger voorkomen. Hoe langer je wacht, hoe groter de gewrichtsschade.

Wereld Reuma Dag

Jezelf aan- en uitkleden: de meesten van ons doen het op automatische piloot. Maar voor mensen met RA is het een heuse karwei, omdat hun handen en vingers vaak stijf zijn. De RA-liga en farmaproducent Sanofi pakken uit met de Oranje Knoop, een campagne die wijst op de vele ongemakken waar mensen met RA mee kampen. Voorbijgangers krijgen een oranje button opgespeld, met de vraag deze te dragen op 12 oktober, Wereld Reuma Dag.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

20 okt 2023
Themadag, themaweek

Onze Dag Tegen Kanker in beeld

Gisteren, donderdag 19 oktober, was het Dag Tegen Kanker. Op die leggen we onze oncologische patiënten extra hard in de watten. Zo startte de dag met een lekker ontbijtje van...

Lees meer
22 sep 2023
Themadag, themaweek

Werelddag Dementie: postertentoostelling ‘Sprekende objecten’

Postertentoonstelling ‘Sprekende Objecten’ Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie en door het verouderen van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Geschat wordt dat...

Lees meer
24 nov 2021
Innovatie,Algemeen

ReumaLier = Competentiecentrum voor Diagnose en Behandeling

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie en de werkgroep “zeldzame reumatische aandoeningen”, onder leiding van Prof. Dirk Elewaut (UZ Gent), ijveren sinds 2015 voor het behalen van een erkenning van...

Lees meer