Pancreaskanker

De pancreas of alvleesklier is een orgaan dat sappen aanmaakt voor de spijsvertering en hormonen produceert om het suikergehalte in het bloed te regelen. Pancreaskanker ontstaat doordat cellen in de pancreas zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.

De meeste kankers ontstaan in de cellen die verteringssappen aanmaken, deze kankers heten adenocarcinomen. Tumoren die ontstaan in de cellen die hormonen produceren (neuro- endocriene tumoren) zijn veel zeldzamer en vaak minder agressief.

Elk jaar zijn er in België 1800 personen met de diagnose van pancreaskanker. Pancreaskanker kan op elke leeftijd voorkomen, maar meer frequent vanaf de leeftijd van 60 jaar. Wereldwijd is pancreaskanker aan een opmars bezig. De verwachting is dat pancreaskanker op korte termijn de 2e kanker-gerelateerde doodsoorzaak in de Westerse wereld wordt.

Wat zijn de symptomen van pancreaskanker?

Pancreaskanker is vaak al enige tijd aanwezig voordat er klachten ontstaan. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • pijn in de bovenbuik en rug
  • geelzucht (dit kan je opmerken door een gele verkleuring van de ogen en de huid, en door een donkere verkleuring van de urine en bleke kleur van de ontlasting)
  • minder eetlust
  • gewichtsverlies
  • ontstaan van suikerziekte zonder toename in gewicht
  • steatorrhee (“vetdiarree”)

Deze klachten kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn. Aangezien deze symptomen niet specifiek voor pancreaskanker zijn, wordt het gezwel meestal in een vergevorderd stadium vastgesteld.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij het vermoeden van pancreaskanker, of als er bij toeval een gezwel in de pancreas vastgesteld wordt, zal dit verder onderzocht worden. Door het in beeld brengen van het gezwel krijgen we een idee over de uitgebreidheid van de ziekte. Mogelijke onderzoeken vind je hieronder.

Hoe wordt pancreaskanker behandeld?

Elk geval van pancreaskanker wordt besproken op een overleg waarbij specialisten uit verschillende disciplines betrokken zijn (multidisciplinair oncologisch consult/MOC). Hier bespreken we het weefselonderzoek, of een tumor operabel is en wat het beste behandelingstraject is. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte kunnen volgende behandelingen voorgesteld worden: chirurgie, chemotherapie, radiotherapie. Meer info over deze behandelingen vind je in de brochure hieronder.

Pancreasconventie

De zorg voor pancreaskanker, en in het bijzonder de chirurgische ingrepen, is complex. De overleving van patiënten met pancreaskanker is hoger in gespecialiseerde centra. Een pancreasreferentiecentrum beschikt over een team, gespecialiseerd in deze complexe chirurgie en medische behandelingen.” Het BRIANT Pancreas Centrum behoort tot de selecte groep van 15 erkende centra in België met voldoende ervaring in deze complexe chirurgie. Onze cijfers tonen dan ook een hogere overleving in vergelijking met het Belgisch gemiddelde.

Het BRIANT pancreascentrum overkoepelt verschillende campussen: AZ Sint Maarten Mechelen, AZ Jan Portaels Vilvoorde, Heilig Hartziekenhuis Lier en het Imelda Ziekenhuis Bonheiden. Binnen een erkend referentiecentrum wordt de chirurgie op één campus gecentraliseerd. Vanaf 1 januari 2020 worden pancreasoperaties enkel nog uitgevoerd op de campus Bonheiden. Deze ingrepen worden uitgevoerd door een gespecialiseerd operatieteam. De patiënt zal enkel voor zijn operatie in het Imelda ziekenhuis in Bonheiden verblijven. Zodra de medische toestand van de patiënt het toelaat, zal hij terug overgebracht worden naar het verwijzende ziekenhuis. Zo kan hij in zijn vertrouwde omgeving, dicht bij familie en vrienden, verder herstellen. Ook de diagnostische onderzoeken, preoperatieve oppuntstelling, voor-en nabehandeling en oncologisch opvolging blijven aanwezig in het voor de patiënt vertrouwde ziekenhuis.

Binnen het BRIANT pancreascentrum staan we garant voor een persoonlijke benadering. Een vlotte bereikbaarheid van uw behandelend team, over de campussen heen, zorgt ervoor dat u altijd een aanspreekpunt hebt wanneer u dat nodig acht. Met expertise op elke campus brengen wij deze hoogkwalitatieve zorg tot bij u en vermijden we onnodige verplaatsingen en doorverwijzingen.

 

Verantwoordelijke artsen

Hélène Poels

Gastro-enterologie (maag-, darm- en leverziekten), Stoma, Pancreaskanker, Oncologie

Digestieve oncologie, therapeutische endoscopie, consulent digestieve oncologie UZ Leuven

Meer Info

Valerie De Weerdt

Gastro-enterologie (maag-, darm- en leverziekten), Pancreaskanker, Stoma, Oncologie

Digestieve oncologie, therapeutische endoscopie, echo-endoscopie, klinische studies digestieve oncologie

Meer Info

Gert Smets

Anesthesie en perioperatieve geneeskunde, Spoedgevallen, Pancreaskanker

medisch diensthoofd anesthesie

Bart Oris

Anesthesie en perioperatieve geneeskunde, Intensieve zorgen, Pancreaskanker

Intensieve zorgen

Joke De Wolf

Anesthesie en perioperatieve geneeskunde, Pancreaskanker