Mond-, Kaak-, en Aangezichtchirurgie (MKA)

Het specialisme behandelt allerhande problemen in mond, kaak en aangezicht (MKA). Kaakcorrecties, implantologie, traumatologie, oncologische en esthetische hoofd -en halschirurgie vragen om een diagnose en behandeling door een specialist. Je kan hiervoor op onze dienst terecht. Voor tandheelkundige problemen kan je jezelf best wenden tot een tandarts, gezien dit buiten het aanbod MKA valt.

Een afspraak maken?

Een afspraak maken doe je telefonisch. Dit kan enkel met een verwijsbrief van de tandarts. Het verloopt nog vlotter indien je ons op voorhand deze verwijsbrief (en eventuele foto) kan mailen. Ons secretariaat is elke werkdag, tussen 08u30 en 18u, bereikbaar via 03/491.27.36. Via mail zijn we bereikbaar op mka@heilighartlier.be.

Opgelet! Tandextracties gebeuren enkel na verwijzing door een tandarts, met verwijsbrief en RX foto en niet na verwijzing door de huisarts.

De zorg die we bieden

Kaakcorrectie

Orthognatische chirurgie is een gecombineerde behandeling die bestaat uit orthodontie en chirurgie. Een afwijkende stand van de kaak of tanden leidt vaak tot problemen, zoals moeite met kauwen en moeilijkheden om de mondhygiëne op peil te houden. Vroegtijdig verlies van tanden door overbelasting, snurken door een vernauwde bovenste luchtweg en spraakproblemen zijn andere voorbeelden. Naargelang de oorzaak van de afwijkende beet bestaat een correctie uit een bovenkaak-, onderkaak -en/of kinverschuiving. Het gunstig effect van deze behandeling op het uiterlijk is mooi meegenomen.

Implantologie

Een tandimplantaat kan best vergeleken worden met een kunstwortel vervaardigd uit titanium. Nadat het implantaat in je bot ingegroeid is, kan de tandarts starten met het vervaardigen van het kroon -of brugwerk. Of ze vormen een stevige steun voor je kunstgebit.

Bij het opstellen van een behandelplan wordt eerst bekeken of er voldoende bot aanwezig is voor het plaatsen van een implantaat. Deze evaluatie gebeurt meestal met een 3-dimensionele scan. Wanneer er te weinig bot aanwezig is, kan dit opnieuw opgebouwd worden met kunstbot, of indien nodig met eigen bot.

Mondheelkunde

  • Verwijderen van wijsheidstanden

De wijsheidstanden breken meestal door op de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Een spontane doorbraak is niet altijd te verwachten. Plaatsgebrek is de hoofdoorzaak voor noodzaak tot verwijderen. Ontsteking van het tandvlees (pericoronitis), aantasting van de (naburige) tand of cystevorming zijn andere oorzaken.

  • Vrijleggen van ingesloten tanden

Meestal gaat het om de hoektand van de bovenkaak. Een doorbraak van deze tand wordt verwacht op een leeftijd van 10 jaar.

  • Slijmvliesafwijkingen

Afwijkingen van het slijmvlies, meer dan 14 dagen aanwezig, kan best nagekeken worden door een huisarts, tandarts of specialist.

  • Kaakgewrichten

Traumatologie

Onze dienst behandelt alle fracturen in het aangezicht. Elke aangezichtsfractuur vereist een unieke aanpak. Hiervoor wordt de informatie uit het klinisch onderzoek samengelegd met de radiologische beelden van de CT-scan. Het op zijn plaats zetten van het verplaatste botfragment noemt men reductie. De botfragmenten worden indien nodig op de juiste plaats gehouden met titanium plaatjes en schroeven.

Oncologische hoofd en hals chirurgie

Wanneer een kwaadaardig letsel in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd, is vaak het chirurgisch wegnemen van het letsel een afdoende behandeling. Wanneer echter blijkt dat er uitzaaiingen zijn naar de hals, wordt er tevens een halsklierevidement uitgevoerd. Er wordt wel maximaal ingezet op ‘quality of life’ met een normale slik-, spraak-, en kauwfunctie. Reconstructieve chirurgie is dan ook vaak essentieel om dit doel maximale waarde te geven.

Het is vanzelfsprekend dat deze behandeling een multidisciplinaire aanpak nodig heeft, zodat deze verschillende diensten samen het meest optimale behandelplan kunnen voorop stellen.

Speekselklierpathologie

We hebben drie grote speekselklieren beiderzijds: de parotis (voor het oor), de submandibulaire speekselklier (onder de kaak) en de sublinguale (onder de tong). Bij problemen van een van de grote speekselklieren kan het gaan om een ontsteking of tumor. Ontsteking wordt meestal medicamenteus behandeld. Gezwellen, goed -of kwaadaardig, worden meestal chirurgisch verwijderd.

Dermatochirurgie

Huidkanker is een toenemend fenomeen. Het vroegtijdig opsporen bij de huisarts of dermatoloog is dan ook zeer belangrijk. De behandeling bestaat uit een simpele biopsie tot een micrografische Mohs chirurgie, van een preventieve laserbehandeling bij pre-carcinogene letsels tot excisie van kwaadaardige letsels met bijhorende reconstructie.

Esthetische hoofd en hals chirurgie

Misschien stoor je je aan een detail van je gelaat. Correctie van oogleden, neus of afstaande oren, een nek- of facelift, botoxinjecties, … kunnen een oplossing bieden.

Vind je het antwoord op je vragen niet terug? Stuur ons een mail of neem telefonisch contact op.

Verantwoordelijke artsen

Ellen Collier

Slaaplabo of -onderzoek, Mond-, Kaak-, en Aangezichtchirurgie (MKA)
Meer Info

Geert Van Hemelen

Mond-, Kaak-, en Aangezichtchirurgie (MKA)

Oncologische hoofd-halschirurgie

Meer Info

Jan Van de Perre

Mond-, Kaak-, en Aangezichtchirurgie (MKA)
Meer Info

Joyce Jonkergouw

Mond-, Kaak-, en Aangezichtchirurgie (MKA)
Meer Info