Dermatologie (huidziekten)

De dienst dermatologie richt zich op de behandeling van alle huidziekten.

Vanaf januari 2022 zal de dienst dermatologie worden uitgebreid met de “huidvlekpoli”: een specialistische raadpleging voor de diagnose en opvolging van verdachte huidletsels.
Je kan hiervoor elke maandagvoormiddag en donderdag terecht bij dr. Inge Swinnen, dermatologe met een specifieke interesse in huidtumoren. Een afspraak maken kan vanaf december 2021 via het afsprakensecretariaat. Vergeet niet je verwijsbrief van de huisarts of specialist mee te brengen naar de raadpleging! 

Voor welke patiënten?

Voor alle patiënten met een verdachte huidvlek, opgemerkt door de huisarts of specialist. Dit omvat verdachte moedervlekken (vermoeden van melanoom),  precancereuze huidletsels (aktinische keratosen) of vermoeden van andere huidtumoren (basocellulair carcinoom, spinocellulair carcinoma, ed).

Tevens kunnen patiënten met een voorgeschiedenis van huidtumoren (maligne melanoom, spinocellulair carcinoma, multipele basocellulaire carcinomen) op deze raadpleging worden opgevolgd.

Er wordt steeds een verwijzing gevraagd door de huisarts of specialist zodat een eerste screening en inschatting reeds in de eerste lijn kan gebeuren.

Hoe herken ik een verdachte huidvlek? 

  • Kwaadaardige moedervlek

Een melanoom verschilt van een gewone pigmentvlek in grootte, vorm, rand en kleur: evaluatie via de ABCDE-regel:

A: Asymmetrie
Gewone pigmentvlekken zijn ongeveer symmetrisch: de ene helft van de vlek is het spiegelbeeld van de andere helft. Een melanoom is meestal asymmetrisch: de beide helften zijn niet gelijk.

B: Border
Een melanoom heeft meestal een onregelmatige rand met inkepingen en vertoont een abrupte overgang naar de omgevende huid ipv een mooi ronde vorm met geleidelijke overgang naar de omgevende huid.

C: Color
Een gewone pigmentvlek heeft meestal één regelmatige kleur. Een melanoom vertoont daarentegen meestal verschillende tinten bruin, maar ook roze, rood, grijs en zelfs zwart zijn mogelijk.

D: Diameter
Een pigmentvlek groter dan 6 mm (in combinatie met andere afwijkingen A, B, C) is verdacht.

E: Evolutie
Men moet altijd alert zijn wanneer een moedervlek op korte tijd verandert in vorm,  aspect, kleur of grootte.

  • Andere verdachte huidletsels
    • Niet-genezende wondjes, vaak gepaard met bloeding en korstvorming, op zonblootgestelde gebieden (gelaat, oren, kale scalp, decolleté, handruggen).
    • Snel groeiende bourgeonnerende letsels

Verantwoordelijke artsen

Nele Cattaert

Dermatologie (huidziekten)
Meer Info