Werelddag Dementie: postertentoostelling ‘Sprekende objecten’

Deel dit bericht op sociale media:

Postertentoonstelling ‘Sprekende Objecten’

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie en door het verouderen van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Geschat wordt dat het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zal zijn. Daarom brengt de Wereld Alzheimer Dag deze aandoening jaarlijks onder de aandacht.

Naar aanleiding van deze Wereld Alzheimer Dag organiseert het HeiligHartziekenhuis Lier samen met LUCA School of Arts een postertentoonstelling.

Verhalen over de objecten die belangrijk zijn voor een persoon met dementie

In 2022 werden 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vasthangt voor een persoon met dementie. Dit leidde tot een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, … die deel uitmaken van een verleden van een persoon en hen letterlijk en figuurlijk houvast bieden. Meer nog dan de objecten zijn het die verhalen over wat een object voor een persoon betekent of betekende van belang.

Die verhalen zijn dan ook ‘vertaald’ naar een reeks illustraties (gemaakt door illustratrice Catherine Stones) waarvan een deel in de gangen van het Heilig Hart-Ziekenhuis in Lier getoond zullen worden. Via een QR-code kom je terecht op een website waar elk van de verhalen gelezen of beluisterd kan worden en de experten van het Expertisecentrum Dementie verder uitleg geven over de objecten en hun betekenis.

Deze tentoonstelling is een (beperkte) herhaling van een tentoonstelling die in 2022 in Leuven liep in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, regionaal Expertisecentrum Dementie Leuven (MEMO), Stad Leuven en de KU Leuven.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

04 dec 2023
Professionals

Welkom cardioloog dr. Alix Lambrecht

...

Lees meer
04 dec 2023
Algemeen

Welkom cardioloog dr. Alix Lambrecht

We verwelkomen deze week dr. Alix Lambrecht in ons ziekenhuis. Ze vervoegt het team cardiologie. Dr. Lambrecht studeerde geneeskunde aan KULeuven en specialiseerde zich in cardiologie aan UZ Leuven, aangevuld...

Lees meer
30 nov 2023
Professionals

Welkom dr. Nathalie Coosemans

...

Lees meer