Werelddag Dementie: postertentoostelling ‘Sprekende objecten’

Deel dit bericht op sociale media:

Postertentoonstelling ‘Sprekende Objecten’

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie en door het verouderen van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. Geschat wordt dat het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zal zijn. Daarom brengt de Wereld Alzheimer Dag deze aandoening jaarlijks onder de aandacht.

Naar aanleiding van deze Wereld Alzheimer Dag organiseert het HeiligHartziekenhuis Lier samen met LUCA School of Arts een postertentoonstelling.

Verhalen over de objecten die belangrijk zijn voor een persoon met dementie

In 2022 werden 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vasthangt voor een persoon met dementie. Dit leidde tot een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, … die deel uitmaken van een verleden van een persoon en hen letterlijk en figuurlijk houvast bieden. Meer nog dan de objecten zijn het die verhalen over wat een object voor een persoon betekent of betekende van belang.

Die verhalen zijn dan ook ‘vertaald’ naar een reeks illustraties (gemaakt door illustratrice Catherine Stones) waarvan een deel in de gangen van het Heilig Hart-Ziekenhuis in Lier getoond zullen worden. Via een QR-code kom je terecht op een website waar elk van de verhalen gelezen of beluisterd kan worden en de experten van het Expertisecentrum Dementie verder uitleg geven over de objecten en hun betekenis.

Deze tentoonstelling is een (beperkte) herhaling van een tentoonstelling die in 2022 in Leuven liep in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, regionaal Expertisecentrum Dementie Leuven (MEMO), Stad Leuven en de KU Leuven.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

06 mei 2024
Tentoonstelling

Kris Van Eeckelen en Miek Boons stellen tentoon in mei en juni 2024

Van begin mei tot eind juni 2024 stellen Kris Van Eeckelen en Miek Boons hun werken tentoon in het ziekenhuis. Kris Van Eeckelen is al jaren hobbyfotograaf. Als eindwerk voor...

Lees meer
17 apr 2024
Algemeen

Oplichter gaat rond in naam van het ziekenhuis

Opgepast voor oplichting aan je voordeur. Momenteel gaat een oplichter van deur tot deur. Hij doet zich voor als een werknemer van het ziekenhuis, meer bepaald van het animatieteam. Hij...

Lees meer
27 mrt 2024
Algemeen

Werken voetpad Mechelsestraat

Stad Lier heeft werken gepland aan het voetpad van de Mechelsestraat. De start zou plaatsvinden op 2/4, met een geschatte totale duur der werken van +/- 3 weken tot 19/4....

Lees meer