Rookstopbegeleiding

Roken is verslavend en dit op 3 niveaus. Wist je dat nicotine één van de meest verslavende stoffen is, verslavender dan heroïne, cocaïne en alcohol. Dus het klopt dat het niet gemakkelijk is om zo maar te stoppen met roken.

De lichamelijke afhankelijkheid kan men bestrijden met rookstopmedicatie of nicotineverangmiddelen. De andere 2 echter daar bestaat geen medicatie voor. Daar zal de rookstopcoach, de tabakoloog je mee helpen door samen een rookprofiel op te stellen, naar je motivatie te peilen en te gaan plannen. We gaan stap voor stap, op jouw tempo en op een manier waar jij je comfortabel bij voelt.

Stoppen met roken?

De redenen waarom men stopt met roken, maar ook de manier waarop men deze rookstop voor mekaar krijgt is voor iedereen anders.

Toch heeft men dankzij rookstop met hulp, door een erkend tabakoloog, tot 4x meer kans om succesvol te zijn in deze rookstop. Cold Turkey stoppen, zonder enige hulp is maar zeer weinigen gegeven. Je kan stoppen met roken vergelijken met topsport: elke topsporter heeft een coach. Inderdaad ook als rookstopper kan je een coach nemen, om samen een strategie en een trainingsplan, een plan van aanpak, uit te stippelen om dat ultieme doel te bereiken.

Daarom is er rookstop met hulp. Een tabakoloog zal je helpen om de verslaving op elk van de 3 niveaus te gaan bestrijden en dit op een voor je haalbare manier en op jouw tempo. Het is een rookstopcoaching waarin samen gezocht wordt hoe het op de meest comfortabele manier mogelijk is om tot deze rookstop te komen. Bovendien worden er niet enkel tools aangereikt om tot rookstop te bereiken, maar ook om vol te houden. Mogelijke valkuilen worden benoemd en proactief gekeken hoe hervallen kan vermeden worden.

Deze rookstop met hulp van een tabakoloog kan op verschillende manieren:

Zowel in groep als individueel kan je deze rookstopbegeleiding volgen. In groep kan je ervaringen delen en samen successen vieren. Je kan mekaar enthousiasmeren en motiveren. Je kan ook streven naar een gemeenschappelijke stopdatum en mekaar een hart onder de riem steken. Ben je niet zo’n groepsbeest, dan is uiteraard individuele rookstopbegeleiding mogelijk. Er is voor ieder een aangepaste manier.

Ben je opgenomen in het ziekenhuis? Ook de patiënt aan bed kan begeleid worden en dit zowel pre- als postoperatief.

Verder worden er workshops, cursussen, enz… op vraag en op maat georganiseerd.

Kosten en terugbetaling

Er is een tussenkomst van het ziekenfonds voorzien als je bij een erkend tabakoloog of rookstopcoach rookstopbegeleiding volgt.

Een afspraak maken?

Rookstopbegeleiding vindt elke donderdag plaats tussen 17 uur en 21 uur. Een afspraak maken doe je online of telefonisch via 03 491 27 20.

Aanvullende diensten

Catherine Meurisse

Tabakoloog
Meer Info