Obesitas

Obesitas is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door overmatige vetopstapeling in het lichaam. Obesitas wordt ook wel zwaarlijvigheid genoemd.

Oorzaken van obesitas

Obesitas ontstaat door een verstoorde energiebalans. Dat betekent dat je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Als je dat lange tijd volhoudt, worden de overbodige calorieën omgezet in vetweefsel en ontstaat op den duur (ernstig) overgewicht.

Maar, obesitas is niet alleen het gevolg van teveel eten en te weinig beweging. Ook erfelijke factoren kunnen een invloed hebben. Of stofwisselingsziekten, zoals een te traag werkende schildklier. Toch lijkt het erop dat in de meeste gevallen omgevingsfactoren zoals eetgedrag, beweging en opvoeding de belangrijkste rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas.

Gevolgen van obesitas

De klachten bij obesitas kunnen verdeeld worden in lichamelijke en psychologische klachten. Deze hebben een negatief effect op de levenskwaliteit van de patiënt.

Lichamelijke klachten ten gevolge van obesitas zijn onder andere: verhoogd risico op hart- en vaatziekten, longproblemen, hoge bloeddruk, diabetes, gewrichtsklachten, galstenen, spijsverteringsproblemen, slaapapneu, menstruatiestoornissen, fertiliteitsproblemen, …
Onder psychologische klachten verstaan we voornamelijk het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld wat kan leiden tot een minderwaardigheidsgevoel, depressie, sociaal isolement, discriminatie, …

Aanpak van obesitas

Er zijn verschillende mogelijkheden om obesitas aan te pakken, zowel chirurgisch als niet-chirurgisch. Onze specialist bekijkt voor elke patiënt welke aanpak het meest geschikt is.

Verantwoordelijke artsen

Kurt Devroe

Algemene en abdominale heelkunde, Obesitas

Bariatrische heelkunde

Meer Info