Diabetologie

Op de afdeling diabetologie behandelen wij met het "diabetesteam" mensen met een probleem van diabetes of suikerziekte.

Diabetes is een chronische ziekte, die gekenmerkt wordt door een verhoging van de bloedsuikerwaarden. Deze verhoging wordt veroorzaakt door een tekort aan of een onvoldoende respons op het hormoon insuline.

Insuline wordt aangemaakt in bepaalde cellen van de alvleesklier (pancreas) en helpt het lichaam om de glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen te krijgen.
De cellen hebben glucose nodig als energiebron. Een tekort aan insuline veroorzaakt een stijging van de bloedglucose (glycemie).

Het is van belang een goede diabetesregeling te bekomen om complicaties van de ziekte op korte en lange termijn te vermijden.

Uiteraard proberen wij ervoor te zorgen dat de diabetes bij onze patiënten zo goed mogelijk onder controle is. Bij de zorg voor een patiënt met diabetes komt echter veel meer kijken dan regelen van de suikerspiegel alleen.
De andere risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten worden op de raadpleging nagegaan en zo nodig aangepakt. Wij sporen actief mogelijke complicaties van diabetes op en zullen deze ook behandelen.

Patiënten kunnen bij ons team o.a. terecht voor:

  • Raadplegingen bij de endocrinoloog
  • Educatie rond diabetes in alle facetten (bij de diabetesverpleegkundige)
  • Advies met betrekking tot aanpassing van insuline of andere medicatie inzake diabetes.(Bij de diabetesverpleegkundige in samenspraak met de endocrinoloog )
  • Voedingsadvies (bij onze diëtiste)
  • Psychologische hulp (via onze psychologe)
  • Diabetische voetkliniek: dit is een aparte raadpleging, waarbij ook onze collega’s vasculaire chirurgen en orthopedisten betrokken worden, evenals wondverpleegkundigen, de podoloog en de schoenmaker. Op de voetkliniek worden patiënten met voetwonden opgevolgd en behandeld, podologische zorg kan worden verleend, aanpassingen naar schoeisel toe en aanmaken van steunzolen kan worden geregeld.
  • Podologie
  • Verkrijgen van meetmateriaal in het kader van de diabetesconventie
  • Sensortechnologie voor glucosemetingen voor een bepaalde patiëntengroep
  • Insulinepompen voor sommige patiënten met type I diabetes.

Wij zijn van maandag t.e.m. vrijdag overdag telefonisch bereikbaar op het nummer 03 491 27 55. Je kan ons ook bereiken via het e-mailadres: diabcenter@heilighartlier.be

Meer informatie over diabetes en het zorgtraject vind je in de brochure hieronder.

Verantwoordelijke artsen

Lisa Billion

Voetkliniek en diabetologie, Diabetologie, Endocrinologie
Meer Info

Christine Van Winghem

Diabetologie, Endocrinologie, Voetkliniek en diabetologie
Meer Info

Ingrid Schoemaker

Diabetologie, Endocrinologie, Voetkliniek en diabetologie
Meer Info

Eva Philipse

Diabetologie, Endocrinologie, Voetkliniek en diabetologie
Meer Info