Vernieuwende applicatie zorgde voor veilige, gebruiksvriendelijke en anonieme digitale stemming medische raad

Deel dit bericht op sociale media:

Begin februari dit jaar werd voor de eerste keer de verkiezing van de medische raad via een online stemming gehouden. Door de aanhoudende coronaperikelen, kon er geen fysieke stemming georganiseerd worden. Immers zouden zowat 140 artsen de revue moeten passeren op een korte tijdspanne en was dat absoluut niet mogelijk.

Aan een verkiezing voor een nieuwe medische raad zijn, net zoals bij elke andere officiële stemming, een aantal strenge voorwaarden gebonden. Zo krijgt de stemmende arts een bepaald stemmingsgewicht toegekend naargelang de grootte van de activiteiten in het ziekenhuis, kan er een volmacht gegeven worden en is de stemming anoniem. Spreekt voor zich dat een online alternatief aan al deze voorwaarden moest voldoen.

Voor de stemmingsapplicatie werd een beroep gedaan op iAdvise, een bedrijf dat zich focust op gebruiksvriendelijke, slimme en veilige webapplicaties.

“De opdracht van het ziekenhuis was duidelijk: een stemmingsapplicatie ontwikkelen met een sterke focus op veiligheid, anonimiteit en gebruiksvriendelijkheid” zegt Ronny Boeykens, managing partner van iAdvise.

“Om de maximale veiligheid te bereiken, gebruikten we een “Blockchain table”, een tabel die ervoor zorgt dat de inhoud van de tabel niet gewijzigd kan worden, zelfs niet door de systeembeheerders. Daarnaast zorgt een systeem van anonimisering ervoor dat het onmogelijk is om gegeven antwoorden te linken aan een gebruiker van de applicatie.
Om de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, werd er enerzijds voor gezorgd dat deze via het internet toegankelijk was, zowel op desktop als mobiele toestellen. Hierdoor was geen aanwezigheid in het ziekenhuis zelf vereist. Bovendien werd de applicatie gekoppeld aan de gebruikersdatabank van het ziekenhuis, zodat stemmingsgerechtigden gemakkelijk zouden kunnen inloggen met het gekende account van het ziekenhuis. Er is dus geen nood aan een extra registratie of nieuwe accounts en wachtwoorden.”

Ook de organiserende artsen van het HeiligHartziekenhuis Lier zijn erg tevreden over deze applicatie.

“Gezien de verkiezing van de medische raad verloopt volgens een wettelijk vastgelegde procedure werden hoge eisen gesteld aan de applicatie” zegt dr. Wim Van Vaerenbergh. “Na intens overleg met medewerkers van iAdvise en uitvoerig testen met leden van de medische raad en het artsenkorps, werd de applicatie conform opgeleverd.”

Om te vermijden dat een arts de stemmingsprocedure kon beïnvloeden werden vooraf de beheerdersrechten van artsen tot de applicatie ontnomen. Het aanmaken van het elektronisch stembiljet gebeurde door een afgevaardigde van het ziekenhuis in het bijzijn van twee artsen, lid van het stem- en telbureau. “Vanaf dan verliep de procedure automatisch waarbij in de week voor de verkiezing een e-mail gestuurd werd naar alle artsen met dag en uur van de verkiezing en met de mogelijkheid om een volmacht te geven aan een collega (via een link in de e-mail). Een e‑mail op de dag van de verkiezing kondigde aan dat alle artsen hun stem konden uitbrengen gedurende een vastgelegde tijdspanne van 3 uren. Onmiddellijk na afsluiten van de stemming was het resultaat beschikbaar en na validatie door de juridisch adviseur van het ziekenhuis en ondertekening door de leden van het stem- en telbureau, was het klaar voor bekendmaking aan het artsenkorps” aldus dr. Van Vaerenbergh. 

Belangrijke voordelen van de applicatie waren het vermijden van een verplaatsing naar het ziekenhuis om te kunnen stemmen en geen handmatig telwerk meer van stembiljetten bij een verkiezing met pen en papier.

Enkele highlights van de stemming:

  • Alle voorafgaande communicatie kon worden voorbereid en op ingestelde datum/uur verzonden worden.
  • De stemming werd opengesteld tussen vooraf bepaalde uren en nadien ook automatisch afgesloten.
  • Alle stemgerechtigden werden inclusief het stemgewicht ingegeven.
  • Dit stemgewicht werd automatisch in rekening gebracht tijdens de telling.
  • Artsen konden via de applicatie een volmacht toekennen aan een collega arts.
  • De stemming verliep volledig anoniem.
  • De resultaten van de stemming waren onmiddellijk beschikbaar.
  • De login werd verzekerd door two factor authentication.
  • De applicatie was zowel voor pc als mobiel gebruik.
  • De look & feel was volledig op maat van de huisstijl van het ziekenhuis.

Een vlotte samenwerking tussen de IT-dienst van het ziekenhuis, de afgevaardigde artsen van de medische raad en iAdvise resulteerde in een knap resultaat met een hoge deelname tijdens de stemming. Een succesvolle applicatie dus, die toekomstperspectieven biedt.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

01 feb 2023
Professionals

Specialisten orthopedie geven bijscholingen aan huisartsen, haio’s, kinesisten en podologen

Om het jaar goed in te zetten, organiseerden de specialisten van onze dienst orthopedie 2 bijscholingsmomenten. Dr. Steven Heylen en dr. Jan Myncke ontvingen alle haio’s (huisartsen in opleiding) van...

Lees meer
23 jan 2023
Innovatie

Agfa HealthCare en HeiligHartziekenhuis Lier tekenen overeenkomst voor ziekenhuisbrede cloudgebaseerde Enterprise Imaging oplossing

Het HeiligHartziekenhuis in Lier heeft beslist om het bestaande Agfa HealthCare IMPAX beeldarchiverings – en communicatiesysteem (PACS) te upgraden naar Enterprise Imaging (EI) for Radiology – volledig in het Azure...

Lees meer
16 jan 2023
Algemeen

Gloednieuwe wachtruimte voor begeleiders

Sinds vorige week kunnen begeleiders van patiënten die een ingreep of onderzoek ondergaan op het chirurgisch dagziekenhuis, terecht in onze gloednieuwe wachtruimte in de inkomhal. Deze wachtruimte werd ingericht omdat begeleiders van patiënten niet...

Lees meer