Resultaten grootschalige testing levert 2% besmettingsgraad op

12 jan 2021
Deel dit bericht op sociale media:

Vorige zondag organiseerde het HeiligHartziekenhuis Lier een grootschalige testing bij alle personeelsleden; in totaal werden zondag 1310 testen uitgevoerd. De resultaten tonen nu een besmettingsgraad van 2% bij de werknemers, waarvan enkele besmettingen reeds bekend.  

De grootschalige testactie kwam er na vaststelling van een stijgend aantal positieve medewerkers en ook detectie van positiverende patiënten op meerdere afdelingen sinds begin 2021. Dankzij de inzet van vele medewerkers van het ziekenhuis, samen met het mobiel testteam van het UZA, liep alles zeer vlot. “Ondertussen zijn alle resultaten van de test binnen en hebben we een globaal overzicht hoe de situatie er in ons ziekenhuis uitziet” zegt Stefaan Vansteenkiste, algemeen directeur. “Van alle mensen werkzaam in het ziekenhuis, testte 2% positief. Bij een deel hiervan bleek het om een eerdere besmetting te gaan. Medewerkers die positief testten, blijven 7 dagen thuis in quarantaine. Ondertussen wordt de interne contact-tracing opgestart voor verdere opvolging.”

Om vals-negatieve testen te kunnen elimineren, wordt de test nog eens herhaald. Voor de medewerkers die zorg of een andere dienst verlenen aan het bed van onze patiënt, is deze test gepland op vrijdag. “We zagen bij recente andere testscenario’s dat er toch nog gevallen van besmetting naar boven komen bij een tweede test enkele dagen later, daar waar de personen eerst een negatieve test hadden. Dit komt mogelijk doordat de eerste test gebeurde tijdens de incubatieperiode. Daarom vinden we het belangrijk om opnieuw te testen en zo covid-19 uit het ziekenhuis te weren” aldus Vansteenkiste.

 Opnieuw activiteiten mogelijk

Omdat we nu een volledig beeld hebben over de situatie in het ziekenhuis, kunnen we onze heropstart zorgvuldig plannen. Ambulante zorg (raadplegingen, onderzoeken en andere ambulante zorg) kan doorgaan vanaf donderdag 14 januari. Niet-dringende ingrepen blijven deze week alsnog geannuleerd. “Voor onze zorgmedewerkers voorzien we bijkomend face-shields als extra bescherming en gaan we sensibiliseren om de kamers meermaals per dag te verluchten. Studies tonen aan dat zelfs enkele seconden een raam openzetten, al een groot verschil kan maken.”

“Zo zie je maar weer eens dat je zonder symptomen te hebben of ziek te zijn, toch besmet kan zijn met het coronavirus” zegt Stefaan Vansteenkiste. “De boodschap is dan ook: blijf de maatregelen volgen, beperk je contacten, hou afstand, was je handen en draag je mondmasker. Zo houden we het veilig voor elkaar.”

Het ziekenhuis dankt tenslotte iedereen die in deze acute situatie haar medewerking heeft verleend: medewerkers die zich op zaterdag en zondag vrijmaakten om alles te organiseren én zich te laten testen, de gezondheidsinspectie voor advies, het UZA-team onder leiding van prof. Hans voor de deskundige begeleiding en alle patiënten en familieleden voor hun begrip.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

27 jun 2024
Algemeen

Afsluit kruispunt Baron Opsomerlaan – Mechelsesteenweg

Voor het uitvoeren van nutswerken in opdracht van Pidpa, zal Canalco werken uitvoeren aan het kruispunt Baron Opsomerlaan x Mechelsesteenweg. Hiervoor dient het kruispunt afgesloten te worden op maandag 01/07/2024 van...

Lees meer
27 jun 2024
Jaarverslag

Jaarverslag 2023

Wie reeds kennismaakte met het ziekenhuis, weet dat warme zorg hoog in het vaandel gedragen wordt. Maar wist je ook dat we veel belang hechten aan samenwerking met externe partners?...

Lees meer
27 jun 2024
Innovatie,Algemeen

Ziekenhuisfactuur gaat digitaal

Sinds begin juni ’24 kreeg de ziekenhuisfactuur een update. Niet alleen werd deze in een nieuw, fris jasje gestoken met overzichtelijke layout, er is nu ook de mogelijkheid om via...

Lees meer