Opening unieke tentoonstelling #kunnenzijnwiejebent

19 mei 2022
Deel dit bericht op sociale media:

Op donderdagavond 19 mei wordt een nieuwe tentoonstelling geopend in de gangen van het Lierse ziekenhuis. #kunnenzijnwiejebent vertelt het verhaal van 16 kersverse ouders die ervaren hoe het is om ouder te zijn: schoon, leerrijk en liefdevol, maar het brengt vaak onzekerheden, verdriet en onbegrip en soms kan je jezelf verliezen in dit nieuwe hoofdstuk van je leven.

In november 2021 staken vroedvrouw Liesje, doula Ines en fotografe Ann de koppen bij elkaar vanuit een gedeelde passie: zwangerschap, bevalling en het moederschap.  “Met deze actie willen we mama’s en papa’s een hart onder de riem steken” vertellen de dames. “Hoe jouw verhaal ook loopt, wat jouw achtergrond ook is, sta in jouw kracht, wees zacht wanneer je dat voelt en vraag hulp wanneer je er behoefte aan hebt. Alleen zó kunnen we groeien, alleen zó worden we iets meer onszelf.” 

De link met het HeiligHartziekenhuis was snel gelegd: “Het ziekenhuis en haar materniteit zijn volgens ons een mooi voorbeeld hoe de kwaliteit in de zorg kan geoptimaliseerd worden door samen te werken, ieder met zijn sterkte en zijn expertise. Op deze manier hopen we dit verhaal van #kunnenzijnwiejebent samen met hen uit te dragen en vele jonge ouders te bereiken. Want herkenning verbindt en geeft hoop, en vooral: je staat niet alleen.”

“Onze groep van gynaecologen zijn bijzonder verheugd en vereerd om deel uit te maken van deze tentoonstelling die op een unieke wijze de intimiteit van nieuw leven in de kijker zet. De samenwerking met vroedvrouwen, artsen en andere zorgverleners vinden wij zeer belangrijk in de begeleiding van de mama en haar partner. Dit is een eerste stap in een project waarbij nieuw leven centraal staat”, aldus dr. Sabine Dobbelaere.

Over de initiatiefnemers

Wij zijn Ann, Ines en Liesje.

“Ik ben Ines en samen met het moederschap kwam mijn roeping: Vrouwen in hun kracht laten staan, het vertrouwen in zichzelf en hun lichaam laten (terug)vinden. Ik was het type kind dat haar koek weggaf aan de kinderen die er geen hadden. Ik was een zachtgekookt eitje en dat ben ik nog steeds. Ik kan niet zeggen dat me dit enkel positieve ervaringen bracht in het leven. Ik ben blij dat ik diezelfde zachtheid niet verloren ben en uiteindelijk, na wat trial and error, mijn beroep van heb kunnen maken. Ik werd zwangerschapsyoga docent met een verdieping in active birthing en kon ik mezelf officieel doula noemen. Zowel prenataal als postnataal is het mijn missie om vrouwen de zachtheid te bieden die ze nodig hebben tijdens deze periode. Want zowel voor mama als voor de baby is geborgenheid cruciaal; zowel tijdens de zwangerschap, bevalling als tijdens de kraamperiode.”

“Ik ben Ann, gepassioneerd en gefascineerd door foto’s, omdat onthouden wat mensen vergeten. Als fotograaf streef ik steeds naar het fragiele, de emotie van het moment zo puur mogelijk vast te leggen. Ik heb geen moment getwijfeld om mee te werken aan dit warme project. Deels ook omdat – toen ik 15 jaar geleden voor de 2e keer mama werd – ik ook enorm heb geworsteld met het ouderschap. Toen heb ik ervaren dat een gebrek aan begrip of aan een luisterend oor, je heel snel het gevoel geeft er niet bij te horen of er alleen voor te staan. Alsof “twijfel, angst, verdriet, vermoeidheid…“ in deze maatschappij niet kunnen of mogen. Ik vind het hoog tijd om meer aandacht te geven aan de mama’s op hun broze wolk. Ouderschap is niet altijd rozengeur en maneschijn.

“Ik ben Liesje, zelfstandige vroedvrouw en gepassioneerd betrokken bij zwangerschap, geboorte en ouderschap. Zoals een buik groeit tijdens de zwangerschap, zo groei je ook als mens bij het bewandelen van je levenspad. Dit geldt ook voor mij. Als klein meisje was ik al gefascineerd door de wondere wereld van de zwangere vrouw en baby’s. Met kussens onder mijn trui, kousen in mijn topje en een assortiment babypoppen vlogen mijn kinderjaren voorbij. Spelend in mijn eigen “moederhuis”. Toen ik na het middelbaar moest kiezen, heb ik lang getwijfeld aan Vroedkunde maar uiteindelijk toch gekozen voor Sociaal Hoge School.

Na mijn studies ben ik in de harde, niet sociale sector terecht gekomen. Maar die droom om vroedvrouw te worden bleef steeds aanwezig. Daarom ben ik 8 jaar geleden gestart met de studie vroedkunde en ben ik ondertussen al 5 jaar zelfstandige vroedvrouw. Tijdens mijn eerste stage voelde ik meteen dat dit echt was wat ik graag wil doen. Hier ligt mijn hart, mijn passie. Dankzij mijn eigen zwangerschappen, bevallingen en moederschap heb ik ervaren hoe belangrijk de aanwezigheid van een vroedvrouw kan zijn.”

Over het HeiligHartziekenhuis Lier

‘Een hart voor zorg’, onder dat motto gaan de medewerkers van het Heilig-Hartziekenhuis Lier dagelijks aan de slag om zo’n 68.000 patiënten per jaar bij een spoedopname, een dag-of meerdaags verblijf te verzorgen. Wij beschikken over de expertise en medische apparatuur om de meeste aandoeningen te behandelen. We werken samen in netwerken om de kwaliteit en continuïteit van zorg te garanderen.  
Als regionaal acuut ziekenhuis met een volwaardig zorgaanbod voor een brede regio streven wij naar kwaliteit en innovatie.

Over de materniteit van het HeiligHartziekenhuis Lier

Zoals het ‘heel natuurlijk’ is dat de baby groeit in het lichaam van de moeder, zo is geboren worden ook ‘heel natuurlijk’. Het team van de vroedvrouwen en gynaecologen streeft ernaar om de overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven erbuiten zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Voor ons, de vroedvrouwen, gynaecologen en kinderartsen, is de bevalling een intieme gebeurtenis. Een huiselijke en rustige omkadering, een veilige omgeving, tijd en ruimte voor vragen en aandacht voor de integriteit van de patiënte zijn essentiële voorwaarden om de geboorte zo vlot mogelijk te laten verlopen. Het begeleiden van de zwangere, de bevalling en de opvang van de pasgeborene is een proces waarbij we beroep doen om de meest recente wetenschappelijke standaarden. Samenwerken in een multidisciplinair team maakt hiervan deel uit en leidt tot een betere zorg.

Het enthousiaste team van 8 gynaecologen staat klaar om jullie te begeleiden bij deze belangrijke gebeurtenis.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

27 jun 2024
Algemeen

Afsluit kruispunt Baron Opsomerlaan – Mechelsesteenweg

Voor het uitvoeren van nutswerken in opdracht van Pidpa, zal Canalco werken uitvoeren aan het kruispunt Baron Opsomerlaan x Mechelsesteenweg. Hiervoor dient het kruispunt afgesloten te worden op maandag 01/07/2024 van...

Lees meer
27 jun 2024
Jaarverslag

Jaarverslag 2023

Wie reeds kennismaakte met het ziekenhuis, weet dat warme zorg hoog in het vaandel gedragen wordt. Maar wist je ook dat we veel belang hechten aan samenwerking met externe partners?...

Lees meer
27 jun 2024
Innovatie,Algemeen

Ziekenhuisfactuur gaat digitaal

Sinds begin juni ’24 kreeg de ziekenhuisfactuur een update. Niet alleen werd deze in een nieuw, fris jasje gestoken met overzichtelijke layout, er is nu ook de mogelijkheid om via...

Lees meer