Nieuwe stille ruimte zorgt voor een moment van rust, stilte, troost en verbinding

23 dec 2021
Deel dit bericht op sociale media:

Wie nood heeft aan een moment van rust, stilte, troost of verbinding, samen of alleen, kan voortaan terecht in de gloednieuwe stille ruimte.

“Dit is een plek waar je tot rust kan komen en de stilte kan toelaten”, vertelt Hilde Hofman, diensthoofd patiëntenbegeleiding. “In plaats van de kapel te vernieuwen, kozen we ervoor om een nieuwe stilteplek in te richten. Een ruimte met een hedendaagse invulling die iedereen aanspreekt, ongeacht geloof of afkomst, en die beantwoordt aan de pluralistische visie waar het ziekenhuis voor staat.”

Gert de Bakker, pastoraal werker: “In contacten met patiënten, familie en personeel ervaar ik elke dag hoe belangrijk het is om even halt te houden en te verstillen. Stilte en rust zijn essentieel om de dingen die je overkomen een plaats te geven en los te laten. In de stille ruimte kan je even op adem komen, mediteren, bezinnen, bidden, een kaarsje aansteken, de rush achter je laten, stilstaan bij jezelf of je geliefden.”

Ervaar een weldadige stilte

De nieuwe stilteplek bestaat uit een sobere, eenvoudige ruimte die je omhult als een veilige mantel. Centraal staat een houten, halfronde bank. Het daglicht stroomt binnen en de muren houden de drukte buiten. In de levensboom op de muur kan je een lichtje branden. Er ligt een bijbel, koran en mooie poëzie. De kleuren zijn licht en de materialen natuurlijk en met zorg gekozen.

patiëntenbegeleiding
100% HeiligHart: Hilde Hofman en Gert de Bakker in de stille ruimte

Een zorgzaam proces

Verschillende zorg- en technische medewerkers, collega’s van de pastorale dienst, zuster Liliane van de Gasthuiszusters, de Lierse beeldacademie, een architect en binnenhuisarchitect bedachten samen het concept en de inrichting. Hilde Hofman: “Samen vormden we een multidisciplinair team dat vanuit verschillende invalshoeken en met groot respect voor de christelijke wortels van het ziekenhuis, nadacht over de invulling.”

“Verschillende ideeën passeerden de revue en we zaten snel op dezelfde lijn. Allemaal beseften we dat het van onschatbare waarde is om in een bruisend ziekenhuis een plek te hebben waar mensen van alle geloofsovertuigingen en levensvisies kracht, troost en verdieping kunnen vinden. Niet alleen patiënten en bezoekers, maar zeker ook ons personeel dat in deze hectische tijden onder grote druk staat.”

Flexibele invulling

Gert de Bakker: “De stille ruimte vind je via route 229, is doorlopend vrij toegankelijk, elke dag van de week, voor een moment van rust, troost, stilte en verbinding, samen of alleen. Af en toe brengen we een bepaald thema onder de aandacht en er kunnen ook mooie rituelen plaatsvinden. We nodigen iedereen uit om eens langs te komen en te ervaren dat stilte toelaten heel helend kan zijn.”

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

24 mrt 2023
Corona,Algemeen

Wijziging mondmaskerbeleid voor bezoekers en patiënten

Goed nieuws voor patiënten en bezoekers in ons ziekenhuis. De overheid heeft het licht op groen gezet om een aantal versoepelingen door te voeren wat betreft het mondmaskergebruik. Vanaf nu...

Lees meer
23 mrt 2023
Algemeen

Moeder en Kind eenheid HeiligHartziekenhuis Lier zet in op detectie en opvolging van psychosociale kwetsbaarheden bij zwangere en pas bevallen vrouwen

Het HeiligHartziekenhuis Lier ging een partnerschap aan met Born in Belgium pro, dat een online, gedeeld platform aanbiedt dat informatie over de psychosociale situatie van een zwangere vrouw centraliseert en...

Lees meer
16 mrt 2023
Algemeen

Ken jij onze erkende borstkliniek?

“Overlevingskans is hoger na behandeling in erkende borstkankerkliniek” zo koppen de kranten vandaag. Ook minister Frank Vandenbroucke besliste dat een behandeling voor borstkanker alleen nog zal worden terugbetaald in erkende...

Lees meer