Moeder en Kind eenheid HeiligHartziekenhuis Lier zet in op detectie en opvolging van psychosociale kwetsbaarheden bij zwangere en pas bevallen vrouwen

23 mrt 2023
Deel dit bericht op sociale media:

Het HeiligHartziekenhuis Lier ging een partnerschap aan met Born in Belgium pro, dat een online, gedeeld platform aanbiedt dat informatie over de psychosociale situatie van een zwangere vrouw centraliseert en ter beschikking stelt van hulp- en zorgverleners uit de (para)medische en sociale sector. Op die manier kunnen gynaecologen, vroedvrouwen, sociale dienst en psychologen gezamenlijk kwetsbaarheden bij zwangere vrouwen in kaart brengen en opvolgen. Bovendien biedt het ziekenhuis sinds kort ook extra psychosociale begeleiding tijdens en na zwangerschap aan.

Het HeiligHartziekenhuis van Lier beschikt over een grote, sterk uitgebouwde moeder en kind eenheid. Dagelijks worden er prachtige baby’tjes geboren. In 2022 waren dat er maar liefst 921 .

In vele situaties is de komst van een kindje een mooi verhaal. Een gezin staat met open armen klaar om dat wondertje te ontvangen, het netwerk rond het gezin is paraat om een handje toe te steken, er is een financieel draagvlak en alles is administratief goed voorbereid.

Toch is dit niet altijd het geval. “Een zwangerschap en bevalling brengen veel verandering met zich mee” zegt zorgmanager Brigitte Reyntjens. “Niet enkel op lichamelijk vlak, maar ook psychisch, sociaal en emotioneel. Problemen of bezorgheden kunnen van alle aard zijn, o.m. financieel, huisvesting, beperkt sociaal netwerk, depressie, angst, intra familiaal geweld. Ook middelengebruik, een problematische opvoedingssituatie of ongewenste zwangerschap komen soms aan bod.”

Het is van belang een ‘sensitief’ multidisciplinair team op moeder en kind te hebben, een team dat de indicatoren voor psychosociale kwetsbaarheid tijdens de zwangerschap en na de bevalling kent en herkent, een team dat ‘niet stigmatiserend’ in gesprek durft te gaan met de moeder, een volwaardige detectie doet naar de bezorgdheden of kwetsbaarheden en haar begeleidt naar gepaste hulp. Om dit op een ‘evidence based‘ – wijze toe te passen in de praktijk, ging HeiligHartziekenhuis Lier een partnerschap aan met Born in Belgium pro.

Born in Belgium Professionals is een RIZIV-project dat een digitale tool aanbiedt, ontwikkeld door én voor professionals die werken met of voor (kwetsbare) zwangere vrouwen. De tool is een online, gedeeld platform dat informatie over de psychosociale situatie van de zwangere vrouw centraliseert en ter beschikking stelt van haar hulp- en zorgverleners uit de (para)medische en sociale sector, dit volledig conform de privacy wetgeving (GDPR).

Gynaecologen, vroedvrouwen, sociale dienst en psychologen van HeiligHartziekenhuis Lier zetten zich gezamenlijk in om met deze tool kwetsbaarheden in kaart te brengen én op te volgen. Born in Belgium pro geeft het zorgteam daarbij suggesties voor samenwerking en doorverwijzing (bv. CAW).

Via het digitaal platform kunnen de verschillende zorg- en hulpverleners de resultaten van de screening zien, waarop zij hun hulpverlening verder kunnen afstemmen. Het platform bevordert de interne én transmurale samenwerking zodat de zwangere vrouw of pas bevallen mama optimaal en efficiënt kan worden ondersteund.

Psychologische begeleiding tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Om tegemoet te komen aan de nood aan psychologische begeleiding, startte het HeiligHartziekenhuis bovendien met een nieuwe perinatale psychologische consultatie. Klinisch psychologe Sarah Hoeylaerts ontvangt (toekomstige) moeders/ouders bij wie de zwangerschap of het jonge ouderschap verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens met zich meebrengt. Het kan gaan over angst en depressie, een gecompliceerde kinderwens (bv. bij traumaverleden), schuldgevoelens, verwerking van een moeilijke zwangerschap, moeite met het vinden van een nieuw evenwicht, hechtingsprobleem, …

Voor dit aanbod ging het HeiligHartziekenhuis Lier een samenwerkingsovereenkomst aan met de netwerken geestelijke gezondheid Emergo en Pang018.  De psychologische hulp wordt daardoor aangeboden aan conventietarief.  De cliënt betaalt enkel een persoonlijk aandeel van 11u per sessie of 4 euro in geval van verhoogde tegemoetkoming. Het ziekenhuis fungeert op die manier bovendien als toegankelijke vindplaats voor perinatale psychologische zorg in de regio.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

28 mrt 2023
Innovatie

Maak kennis met ‘Ontboezemingen’ – een podcast voor en met (ex-)borstkankerpatiënten

Het HeiligHartziekenhuis Lier lanceert een podcast, gemaakt met en voor (ex-) borstkankerpatiënten. Onder de noemer “Ontboezemingen” gaat radiopresentatrice Ann Reymen in gesprek met 6 dames die in een al dan...

Lees meer
02 feb 2022
Algemeen,Professionals

Dienst gynaecologie behaalt ECBOG Accreditatie certificaat

Onze dienst gynaecologie & verloskunde behaalde het EBCOG Accreditatie certificaat. EBCOG staat voor ‘European Board and College of Obstetrics and Gynaecology’ en bestaat uit vertegenwoordigers van 36 landen. Het doel...

Lees meer
02 feb 2022
Algemeen

Opbrengst Toekomst voor Senegal vzw 2021

Het team van gynaecologen is blij om ook dit jaar een mooi bedrag te kunnen schenken aan de vzw Toekomst voor Senegal. Het team engageert zich sinds 2019 om bij elke geboorte...

Lees meer