Moeder en kind afdeling verschuift dienstverlening naar prenatale begeleiding

26 sep 2023
Deel dit bericht op sociale media:

“Moeder en Kind eenheid HeiligHartziekenhuis Lier zet in op detectie en opvolging van psychosociale kwetsbaarheden bij zwangere en pas bevallen vrouwen.”Met deze aankondiging werd in juni 2023 de samenwerking met Born in Belgium in de kijker gezet.

Born in Belgium Professionals is een RIZIV-project dat een digitale tool aanbiedt, ontwikkeld door én voor professionals die werken met of voor (kwetsbare) zwangere vrouwen. De tool is een online, gedeeld platform dat informatie over de psychosociale situatie van de zwangere vrouw centraliseert en ter beschikking stelt van haar hulp- en zorgverleners uit de (para)medische en sociale sector, dit volledig conform de privacy wetgeving (GDPR). 

Gynaecologen, vroedvrouwen, sociale dienst en psychologen van ons ziekenhuis zetten zich gezamenlijk in om met deze tool kwetsbaarheden in kaart te brengen én op te volgen. Born in Belgium pro geeft het zorgteam daarbij suggesties voor samenwerking en doorverwijzing (bv. CAW).  

Om de opvolging via Born in Belgium verder te optimaliseren, verschuiven we onze dienstverlening binnen onze moeder en kind eenheid naar de prenatale periode. In 2024 lassen we extra screeningmomenten via de prenatale raadpleging bij de vroedvrouw in .

Vanaf 1/10/2023 zal bijgevolg de postnatale opvolging door onze vroedvrouwen van het Womamateam afgebouwd worden. Per 1/12/2023 stopt de postnatale begeleiding door de vroedvrouwen van het ziekenhuis volledig en werken we samen met de partners van de eerstelijn om de postnatale opvolging van kersverse ouders te verzekeren.

Een vroedvrouw voor postnatale zorgen is te vinden via de Vlaamse beroepsvereniging van vroedvrouwen (VBOV), via de thuiszorgorganisaties of de huisarts.

https://www.vroedvrouwen.be/informatie-voor-toekomstige-ouders

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

06 mei 2024
Tentoonstelling

Kris Van Eeckelen en Miek Boons stellen tentoon in mei en juni 2024

Van begin mei tot eind juni 2024 stellen Kris Van Eeckelen en Miek Boons hun werken tentoon in het ziekenhuis. Kris Van Eeckelen is al jaren hobbyfotograaf. Als eindwerk voor...

Lees meer
17 apr 2024
Algemeen

Oplichter gaat rond in naam van het ziekenhuis

Opgepast voor oplichting aan je voordeur. Momenteel gaat een oplichter van deur tot deur. Hij doet zich voor als een werknemer van het ziekenhuis, meer bepaald van het animatieteam. Hij...

Lees meer
27 mrt 2024
Algemeen

Werken voetpad Mechelsestraat

Stad Lier heeft werken gepland aan het voetpad van de Mechelsestraat. De start zou plaatsvinden op 2/4, met een geschatte totale duur der werken van +/- 3 weken tot 19/4....

Lees meer