Home monitoring kit ‘Jane’ zorgt voor extra ondersteuning bij oudere patiënten

16 apr 2020
Deel dit bericht op sociale media:

Jane en het HeiligHartziekenhuis in Lier schenken 50 home monitoring kits aan families die mee zorg dragen voor een terugkerende oudere na ziekenhuisopname met een corona besmetting. Het Lierse ziekenhuis is hiermee het eerste ziekenhuis dat zulke kit gratis aanbiedt.

Tijdens deze ongeziene crisis, ten gevolge van COVID-19, kunnen we elkaar niet opzoeken want iedereen weet welke risico’s dit inhoudt, zeker voor onze kwetsbare ouderen. Daarom schenken Jane en het HeiligHartziekenhuis in Lier 50 Jane kits aan families die mee zorg dragen voor een terugkerende oudere na ziekenhuisopname met een corona besmetting.

Met behulp van discrete draadloze sensoren en artificiële intelligentie brengt Jane de dagelijkse routines en gewoonten van de senioren in kaart om hun naaste familieleden op de hoogte te brengen van een potentieel incident (bv. laattijdig opstaan, geen beweging gedurende geruime tijd enz.). Voorts kan de familie ook gepersonaliseerde alerts instellen, zoals bijvoorbeeld een melding wanneer er in het midden van de nacht abnormale beweging in huis wordt waargenomen. Het pakket bevat ook 3 manuele alarmknoppen (bv. te gebruiken in de badkamer waar het risico op vallen of uitglijden het grootst is).

Jane is uniek door technologie in te schakelen om te ontzorgen: door draadloze en discrete sensoren maken we het mogelijk om inzicht te krijgen in dagelijkse routines en merkt het systeem ook de ongewone gebeurtenissen bij de oudere onmiddellijk op.

Hilde Hofman, diensthoofd patiëntenbegeleiding verklaart: “Dankzij deze home monitoring kits kunnen we oudere alleenwonende patiënten die voldoende hersteld zijn om naar huis te gaan, aanvullende home monitoring aanbieden. Waakzaamheid over deze ouderen en thuiszorgondersteuning door mantelzorg en familie, is in deze ‘bijzondere’ tijd  soms moeilijk realiseerbaar. Dankzij home monitoring kunnen mantelzorgers van patiënten die bv. verder weg wonen, toch erg kort op de bal spelen indien nodig (bv. bij een val). Uit ervaring weten we dat ouderen die vallen na duizeligheid, beroerte, ed. niet altijd tijdig kunnen alarmeren. Dankzij de op maat ingestelde bewegingssensoren, zal alsnog de mantelzorger worden verwittigd dat er iets aan hand is. En zo kunnen wij als zorgverleners onze patiënten met een gerust hart naar huis sturen.”

Zowel het pakket als het gebruik van de toepassing worden gratis aangeboden aan de patiënt en familie, een internetaansluiting thuis is wel vereist. Deze home monitoring kit draagt ook privacy hoog in het vaandel. Zo worden er geen beelden gemaakt of audio opgenomen, de app gaat enkel in alarm wanneer één van de vooraf ingestelde situaties niet volgens plan verloopt.

Els Blaton, lid van het directiecomité van Belfius Insurance: “Zelf woon ik op 80 km van mijn 85-jarige vader. Het gebeurt meer dan eens dat ik hem niet onmiddellijk kan bereiken, en dan bekruipt me dat onbehaaglijke gevoel van instant bezorgdheid …  Met de start-up ‘Jane’, filiaal van Belfius Insurance, lanceerden we einde vorig jaar een oplossing om ook op afstand gemoedsrust te brengen. Als dochter, zoon of anderen in de zorgcirkel is dit een snelle en efficiënte manier om te weten of alles in orde is. Een oplossing waar ik elke dag van geniet. Ik ben dan ook heel fier dat we vandaag met ‘Jane’ een extra steuntje kunnen meegeven aan oudere genezen COVID-19 patiënten zodat zij met een extra dosis ‘gemoedsrust’ het verdere herstel thuis kunnen aanvatten.”

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

27 jun 2024
Algemeen

Afsluit kruispunt Baron Opsomerlaan – Mechelsesteenweg

Voor het uitvoeren van nutswerken in opdracht van Pidpa, zal Canalco werken uitvoeren aan het kruispunt Baron Opsomerlaan x Mechelsesteenweg. Hiervoor dient het kruispunt afgesloten te worden op maandag 01/07/2024 van...

Lees meer
27 jun 2024
Jaarverslag

Jaarverslag 2023

Wie reeds kennismaakte met het ziekenhuis, weet dat warme zorg hoog in het vaandel gedragen wordt. Maar wist je ook dat we veel belang hechten aan samenwerking met externe partners?...

Lees meer
27 jun 2024
Innovatie,Algemeen

Ziekenhuisfactuur gaat digitaal

Sinds begin juni ’24 kreeg de ziekenhuisfactuur een update. Niet alleen werd deze in een nieuw, fris jasje gestoken met overzichtelijke layout, er is nu ook de mogelijkheid om via...

Lees meer