HeiligHartziekenhuis gaat het digitale tijdperk in met haar patiëntendossiers.

22 feb 2021
Deel dit bericht op sociale media:

Het ziekenhuis bereikte in februari alweer een mijlpaal in de digitale evolutie met de start van het elektronisch verpleegkundig, paramedisch, medisch dossier en elektronisch medisch voorschrift van PrimUZ. Voortgaand zal alle psychiatrische zorg elektronisch geregistreerd worden en niet meer op papier. De psychiaters, paramedici en verpleegkundigen van de verblijfsafdeling PAAZ hebben er alvast een vlotte start opzitten.

De eerste afdeling met een elektronisch patiëntendossier met zowel het medische dossier, verpleegkundig dossier en medicatie voorschrift gecombineerd is een primeur voor ons ziekenhuis maar ook een primeur voor de partnerziekenhuizen van UZB: De PAAZ-afdeling is namelijk de pilootafdeling die voor het eerst met het elektronisch medicatie voorschrift buiten UZ Brussel gaat werken.

Ter voorbereiding staken niet alleen de collega’s van de afdeling PAAZ en applicatiebeheer hun hoofden bij elkaar, ook speelde de apotheek een belangrijke rol in dit proces. “Als apotheek hebben we meegewerkt aan de opstart van het medicatievoorschrift waarbij we de patiëntveiligheid steeds in ons achterhoofd hielden”, vertelt ziekenhuisapotheker Kristien Van de plas. “Medicatieveiligheid beogen we door te streven naar: juiste patiënt, juiste medicatie, juiste wijze van toedienen, juiste dosering, juiste tijd.” ​​​​​​​​​​​​​​

Dit start allemaal met een elektronisch voorschrift waar we als apotheek:

  • de voorgeschreven medicatie in de backoffice klinisch valideren waarbij we het gehele therapieschema van de patiënt kunnen zien
  • distributie-efficiëntie kunnen inbouwen waardoor de juiste medicatie snel beschikbaar is voor toediening
  • het artikelbestand  up-to-date houden met substituties naar formularium producten maar ook toedieningswegen en IV medicatie configuratie. 

Het ziekenhuis en apothekers blijven samenwerken met UZ Brussel om de 5 J’s steeds te verbeteren. Er staan nog heel wat ontwikkelingen van het medicatievoorschrift voor de deur waarbij de apotheek haar rol zal opnemen in het voorbereiden van een veilig intraveneus voorschrift en de ontwikkeling van medicatie-templates en profielen voor de arts.

Elisabeth Segers, hoofdverpleegkundige PAAZ, is opgelucht met deze verandering: “Na de eerste dagen kunnen we zeggen dat we super tevreden zijn dat we eindelijk het papieren patiëntendossier achterwege kunnen laten. Beseffende dat er nog schoonheidsfoutjes en foutmeldingen zullen oplichten, zijn we heel tevreden van de opbouw en van de werkbaarheid van het dossier.”

De volgende stop/start van de PrimUZ-trein staan trouwens ook al gepland met de komst van het sociaal dossier begin maart.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

02 okt 2023
Niet gecategoriseerd

Moeder en kind afdeling verschuift dienstverlening naar prenatale begeleiding

...

Lees meer
27 sep 2023
Algemeen

Gezocht! Hulpverlener-ambulancier PIT Lier/112 Berlaar

Ben jij gepassioneerd door alles wat te maken heeft met Dringende Geneeskundige Hulpverlening en wil je echt het verschil maken voor mensen met een acute medische nood? Zoek dan niet...

Lees meer
26 sep 2023
Algemeen

Moeder en kind afdeling verschuift dienstverlening naar prenatale begeleiding

“Moeder en Kind eenheid HeiligHartziekenhuis Lier zet in op detectie en opvolging van psychosociale kwetsbaarheden bij zwangere en pas bevallen vrouwen.”Met deze aankondiging werd in juni 2023 de samenwerking met...

Lees meer