HeiligHartziekenhuis Lier presenteert “oncobrood” voor kankerpatiënten.

19 sep 2022
Deel dit bericht op sociale media:

Vandaag organiseert het HeiligHartziekenhuis in Lier haar eerste “smaakconsultatie” bij kankerpatiënten met een verminderde smaak. De bedoeling is om, samen met chef gastro-engeneering Lobke Van den Wijngaert, patiënten aan een smaaktest te onderwerpen om zo samen met de patiënt te ontdekken welke smaken als smaakvol ervaren worden. Bovendien kan het ziekenhuis deze smaakconsultatie gratis aanbieden aan haar patiënten, mede dankzij de opbrengst van initiatieven zoals de Lierse Vlaaikenswandeling.

Leopold Moulaert is patiënt in het ziekenhuis na slokdarmkanker. “Na de operatie waarbij de tumor werd weggenomen en bijkomende behandelingen, verloor ik mijn smaak en ook eetlust, waardoor ik begon af te vallen. In eerste instantie vond ik dat niet erg, ik woog immers zo’n 90 kg. Een jaar later ben ik echter al 30 kg afgevallen en is het welletjes geweest. Ik bakte vroeger zelf mijn brood, vandaag eet ik geen brood meer omdat het slecht smaakt.”

Charlotte Lauwers, één van de oncodiëtisten bevestigt: “chemotherapie kan de smaakzin van kankerpatiënten aantasten, waardoor de kans bestaat dat ze minder eten en mogelijk verzwakken. Dat willen we voorkomen door enkele recepten op maat te laten ontwikkelen.” 

Chef gastro-engeneering Lobke Van den Wijngaert vult aan: “door middel van een smaaktest ontdekken we samen met de patiënt welke smaken ze als smaakvol ervaren. Op basis van deze test krijgen ze dan 2 recepten mee naar huis: één om zelf brood te maken, en één voor maaltijdsoep.”

Uit onderzoek blijkt dat de patiënten hierdoor ook effectief beter eten. “Chemotherapie kan verschillende neveneffecten hebben zoals misselijkheid, braken en verminderde eetlust. We hopen onze patiënten op deze manier te ondersteunen tijdens deze moeilijke periode” zegt Charlotte.

“Ik kijk er echt naar uit om de resultaten van deze smaaktest uit te proberen” zegt Leopold. “Het betekent echt veel voor mij dat ik hieraan kan deelnemen. Hopelijk kan ik opnieuw wat meer gaan genieten van lekker eten én kan zulk initiatief mijn medepatiënten ook helpen.”

Bovendien kan deze smaakconsultatie gratis worden aangeboden aan de patiënten van het Lierse ziekenhuis door de opbrengst van initiatieven zoals de Lierse Vlaaikeswandeling, die dit jaar trouwens opnieuw doorgaat op zondag 23 oktober. “Elke 5 euro van een wandelaar gaat integraal naar onze projecten om de oncologische patiënten een warme zorg aan te bieden, gaande van mutsjes tot dit oncobrood. We hopen dus opnieuw op een massale opkomst op 23 oktober” zegt Charlotte. Info:
Lierse Vlaaikenswandeling, zondag 23 oktober 2022.
Vertrek tussen 8u en 14u aan het Netestadion, Aarschotsesteenweg in Lier. Er zijn wandelingen van 6, 11, 16 en 23 km.

https://www.heilighartlier.be/evenementen/lierse-vlaaikeswandeling/

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

17 apr 2024
Algemeen

Oplichter gaat rond in naam van het ziekenhuis

Opgepast voor oplichting aan je voordeur. Momenteel gaat een oplichter van deur tot deur. Hij doet zich voor als een werknemer van het ziekenhuis, meer bepaald van het animatieteam. Hij...

Lees meer
27 mrt 2024
Algemeen

Werken voetpad Mechelsestraat

Stad Lier heeft werken gepland aan het voetpad van de Mechelsestraat. De start zou plaatsvinden op 2/4, met een geschatte totale duur der werken van +/- 3 weken tot 19/4....

Lees meer
26 mrt 2024
Algemeen

Vanaf 1 april is de identiteitskaart verplicht bij aanmelden in het ziekenhuis

Vanaf 1 april 2024 is het voor ziekenhuizen verplicht om de identiteit van patiënten elektronisch te verifiëren als ze elektronisch factureren en de derdebetalersregeling toepassen. Vooral dat laatste is belangrijk...

Lees meer