HeiligHartziekenhuis Lier opent nieuwbouwvleugel met gloednieuwe dienst intensieve zorgen, stroke unit en uitbreiding van het operatiekwartier
Met veel trots opent het HeiligHartziekenhuis Lier een nieuwe vleugel. Dit hoogtechnologisch gebouw omvat een gloednieuwe afdeling intensieve zorgen met stroke unit en een uitbreiding van het operatiekwartier. In deze nieuwbouw gaat veel aandacht naar het comfort van zowel de patiënten als de zorgmedewerkers.
“Reeds in 2019 maakten de medische raad, de directie en de raad van bestuur een aantal belangrijke afspraken over de toekomst” vertelt algemeen directeur Stefaan Vansteenkiste. “Op lange termijn wordt er gedacht aan een nieuwbouwziekenhuis, maar dat kost veel tijd terwijl bepaalde afdelingen een dringende oplossing nodig hadden. Daarom werd er afgesproken om in die afdelingen al sneller te investeren. Een aantal van deze investeringsprojecten zijn reeds afgerond. Denk maar aan de volledig vernieuwde materniteit en spoedgevallendienst. Nu werd het tijd om het OK en intensieve zorgen aan te pakken.”
“Deze nieuwbouwvleugel is een vooruitstrevend gebouw op het vlak van infrastructuur en technologie. Artsen en medewerkers gaan er aan de slag met de allernieuwste medische apparatuur. Ze zullen er op een zeer ergonomische en efficiënte manier kunnen werken in een omgeving die tot in het kleinste detail afgestemd is op de zorgnoden van patiënten. Ook het comfort voor patiënten zal dus sterk verbeteren” zegt Vansteenkiste. “Deze realisatie betekent een fantastische upgrade van ons ziekenhuis. Ze is er gekomen dankzij nauwe samenwerking tussen bestuur, directie en artsen. Medewerkers en artsen hebben ook mee beslist over de inrichting en de accommodatie.”
“De nieuwe ziekenhuisvleugel werd gebouwd op hoogte. Op niveau 1 huist voortaan een gloednieuwe afdeling intensieve zorgen. Op niveau 2 zorgden we voor een uitbreiding van het operatiekwartier. Niveau 3 is een technische verdieping om de nieuwe afdelingen van hedendaagse technieken te voorzien. Twee passerelles op niveau 1 en 2 verbinden de nieuwe vleugel met ons bestaande gebouw.”
Persoonlijke aandacht voor de patiënt
De vernieuwde dienst intensieve zorgen telt 12 intensieve bedden en 4 stroke bedden. “De afdeling is ruim, open en handig ingedeeld met voldoende plaats voor apparatuur en materialen. Alle noodzakelijke technologische apparatuur is aanwezig en de infrastructuur houdt maximaal rekening met onze werkprocessen en de zorgnoden van patiënten. In het midden van de afdeling bevindt zich de verpleegpost met centrale monitoring. Dit is het kloppende hart van de afdeling” aldus dr. Michiel Baeten, medisch diensthoofd intensieve zorgen. “Door de centrale ligging van de verpleegpost hebben we een goed overzicht en zijn alle patiëntenkamers vlot bereikbaar. Alle kamers zijn op dezelfde, logische en ergonomische manier ingericht. Overal kunnen we op een uniforme manier werken, wat de patiëntveiligheid ten goede komt. Er is ook voldoende ruimte rondom het bed. We winnen dus aan efficiëntie en comfort. Daardoor kan er meer tijd gaan naar zorg en persoonlijke aandacht voor de patiënt.”
Stefaan Vansteenkiste vult aan: “Op een afdeling intensieve zorgen waar patiënten complexe en ingrijpende zorg nodig hebben, is een aangename, rustgevende omgeving een grote meerwaarde. Daarom is er veel aandacht voor licht, verse lucht, ruimte, rust en comfort. Doordat de ramen in de patiëntenkamers op zithoogte starten, krijgt elke patiënt vanuit het bed een goed uitzicht op de omgeving en stroomt er volop daglicht binnen. In de kamers van de stroke unit beschikken patiënten over een eigen sanitaire ruimte. Ook belangrijk: de nieuwe afdeling laat een grote flexibiliteit toe. Met minimale ingrepen kunnen we de ruimte opdelen in aparte afgesloten zones. Zo kunnen we snel schakelen bij toekomstige virusuitbraken en die ook beter opvangen.”
Kwaliteit van zorg en welzijn vormen de basis van het operatiekwartier
Op het tweede verdiep heeft het bestaande operatiekwartier een uitbreiding gekregen onder de vorm van 3 grote, polyvalente OK-zalen en 1 hybride operatiezaal. “De zalen zijn ruim en voorzien van hoogtechnologische apparatuur en de modernste technieken. Idem voor de volledig nieuwe recovery zone. Stefaan Vansteenkiste: “Er is nagedacht over een efficiënte structuur van de afdeling zodat het traject van onthaal over ingreep tot recovery optimaal verloopt. Dit zorgt niet alleen voor privacy en comfort voor patiënten, maar ook voor meer werkcomfort voor artsen en verpleegkundigen. Er zijn bijvoorbeeld aparte ruimtes waar men in alle rust en discretie voorbereidingen kan treffen voor een ingreep, zoals het prikken van een infuus. Bovendien is er in de ontwaakruimte een afgescheiden zone voor kinderen, zodat de beleving van onze kleinste patiëntjes optimaal is.” Kwaliteit van zorg, maar ook welzijn waren dus belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp. “Onze medewerkers en patiënten kunnen genieten van daglicht, frisse lucht door optimale ventilatie, aangename verlichting, een rustgevende sfeer. Kortom, een helende omgeving die bijdraagt tot een goed herstel.”
Zorginnovatie door de komst van een hybride operatiezaal
Een hybride zaal is een hoogtechnologische operatiezaal waar klassieke open heelkunde gecombineerd wordt met minimaal-invasieve chirurgie dankzij geavanceerde medische beeldvorming. Dr. Anthony De Smet, medisch diensthoofd vaat- en thoraxheelkunde, licht toe: “Bij operaties van bloedvaten wordt steeds meer gebruikgemaakt van kathetertechnieken en stents. Hiervoor is goede medische beeldvorming essentieel. Dankzij de hybride zaal tillen we onze vaatheelkunde naar het allerhoogste niveau. Behandelingen kunnen we voortaan met een veel grotere precisie doen en dit met een lagere stralingsbelasting voor zowel patiënt als zorgpersoneel. We kunnen straks kleinere bloedvaten met fijnere katheters behandelen en bepaalde ingrepen uitvoeren die voorheen niet mogelijk waren in ons ziekenhuis. Patiënten met complexere arteriële pathologie hoeven we dan niet meer door te verwijzen.”
Een hybride operatiezaal biedt ook voordelen voor andere medische disciplines. Denk aan gynaecologie, orthopedie-traumatologie, gastro-enterologie, enz. Stefaan Vansteenkiste: “Dit is dus een grote stap vooruit voor ons ziekenhuis. Een duidelijk signaal aan (huis-)artsen en patiënten dat het HeiligHartziekenhuis mee is met zijn tijd en mag gerekend worden bij de technologisch geavanceerde zorgcentra.”
“De nieuwe ziekenhuisvleugel is een mijlpaal waar we echt wel fier op mogen zijn. Kwaliteit maar ook patiëntveiligheid en -comfort zijn belangrijke pijlers in de visie van ons ziekenhuis. De nieuwe vleugel laat wat dat betreft niets aan het toeval over: we creëren een state-of-the-art ziekenhuisomgeving voor onze patiënten, artsen en medewerkers.”
Duurzaamheid troef
Uiteraard werd de nodige aandacht besteed aan duurzaamheid en milieu. Stefaan Vansteenkiste: “De isolatie in de nieuwe ziekenhuisvleugel voldoet aan de hoogste standaarden. Regenwater vangen we op en laten we via waterinfiltratieboxen infiltreren in de bodem en de vesten. Op alle luchtgroepen werd warmterecuperatie voorzien. Ondertussen installeerden we ook een nieuwe centrale stookplaats met warmtekrachtkoppeling waarmee we op een energiezuinige manier en met een lagere CO2-uitstoot warmte en elektriciteit opwekken. Daar profiteert trouwens heel het ziekenhuis van. Tot slot zorgden we overal voor zuinige en milieuvriendelijke ledverlichting.”
Toekomstplannen
Het HeiligHartziekenhuis zit al enkele jaren in een stroomversnelling met blik op de toekomst. Bij deze nieuwbouw houdt het echter niet op: in het najaar start alweer een nieuwe fase: de bouw van een nieuw dagziekenhuis binnen de bestaande ziekenhuismuren. Dit project zal gefaseerd verlopen en een tweetal jaar in beslag nemen.
Gerelateerde nieuwsberichten
Welkom aan dr. Jaderi, pneumoloog
Het specialistenteam pneumologie (longziekten) verwelkomt dr. Jaderi in het ziekenhuis. Dr. Jaderi studeerde geneeskunde aan de KULeuven. Tijdens haar laatste jaar specialiseerde ze zich in slaapgeneeskunde. Binnen de dienst zal...
Welkom cardioloog dr. Tim Van Puyvelde
Op 1 oktober verwelkomen we dr. Tim Van Puyvelde in ons ziekenhuis als cardioloog. Dr. Van Puyvelde studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en specialiseerde zich nadien in cardiologie aan...