HeiligHartziekenhuis gaat structureel samenwerken met Lierse huisartsen

13 jul 2020
Deel dit bericht op sociale media:

Het HeiligHartziekenhuis Lier en Diagnosecentrum DLO kondigen een structurele samenwerking aan en dit vanaf 1 juli 2020. Concreet betekent dit dat het ziekenhuis zal participeren in de structuur van het Diagnosecentrum, dat een coöperatieve vennootschap is van 66 huisartsen uit de regio. Deze nieuwe samenwerkingsvorm betekent een geïntegreerde aanpak van de patiëntenzorg in Lier en is uniek in Vlaanderen.

Voor de patiënt lijken het soms twee werelden: huisartsen en ziekenhuizen. Dat was vroeger zeker zo en in Lier was het niet anders. Vijftig jaar geleden richtten enkele huisartsen een eigen medisch centrum op waarnaar ze hun patiënten konden verwijzen. De samenwerking met het toenmalige ziekenhuis liep niet altijd even vlot…

Dat centrum werd uitgerust met labo en medische beeldvorming en specialisten kwamen er privé consulteren. Het Diagnosecentrum DLO (Dokters Lier en Omstreken), gelegen aan de Leuvensevest, kende een gestage groei. Vandaag consulteren er zo’n 65 specialisten, een 10-tal paramedici en zijn er jaarlijks 45.000 consultcontacten met patiënten.

“Tijden veranderen” zegt Peter Degadt, voorzitter van de raad van bestuur van het HeiligHartziekenhuis. “De behoeften bij de bevolking zijn anders dan vijftig jaar geleden. Er zijn in verhouding meer oudere patiënten, die dikwijls gecombineerde aandoeningen hebben (bijvoorbeeld hart en longen, diabetes en bewegingsmoeilijkheden). Dit vergt een multidisciplinaire aanpak en een permanente follow up. Meer mensen zijn chronisch ziek en moeten regelmatig “op controle”. Echt genezen is er soms niet meer bij, er wordt ingezet op kwaliteit van leven. Willen we goede zorg verlenen, is een gemeenschappelijk beleid van artsen-specialisten uit het ziekenhuis en huisartsen een noodzaak.”

Verder kennen ziekenhuizen onder elkaar ook een ingrijpende evolutie. De medische wetenschap evolueert met kwantumsprongen, de medische technologie verlegt grenzen en laat toe dat patiënten langer autonoom en kwaliteitsvol door het leven gaan.

Niet elk ziekenhuis kan alle super-specialistische zorgprogramma’s in huis hebben. Daarom organiseren ze zich in netwerken en verdelen de taken. Sinds enkele jaren heeft het HeiligHartziekenhuis de keuze gemaakt om voluit de kaart van de toekomst te trekken en zich zowel in de samenwerking met collega-ziekenhuizen te engageren in het BRIANT-netwerk (Lier, Bonheiden, Mechelen, Vilvoorde) als in een gestructureerd samenwerkingsverband met de huisartsen van Lier en omstreken.

Unieke samenwerking

Wat betekent dit concreet? Het DLO is een coöperatieve vennootschap. Voorheen maakten er enkel huisartsen deel van uit. Vanaf morgen gaat ook het ziekenhuis participeren in deze structuur en zullen huisartsen en ziekenhuis samen zorgen voor een geïntegreerde aanpak van de patiëntenzorg in Lier. “Voor de patiënt zal dit een grote meerwaarde betekenen. Zo zal in de toekomst bijvoorbeeld de communicatie met het ziekenhuis via eenzelfde ICT platform gebeuren. We zullen éénvormigheid en compatibiliteit nastreven met medische programma’s van DLO, ziekenhuis, huisartsen, laboratorium en overheid. Dat komt de planning voor een ingreep ten goede. Het ontslag uit het ziekenhuis en de nazorg zal vlotter overgenomen worden door de huisartsen. De medicatieregeling zal accurater afgestemd worden. De uitwisseling van informatie tussen huisartsen en  spoeddienst wordt performanter. Verder zal kennis wederzijds gedeeld worden via gemeenschappelijke opleidingen” verduidelijkt dr. Chris Van Opstal van DLO.

“Deze stap vooruit is vrij uniek in Vlaanderen” licht Peter Degadt toe. “Op de meeste plaatsen is er een goede samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen maar er zijn limieten omdat alles op losse en vrijwillige basis verloopt. Het Lierse project gaat om een structurele verankering, wat toelaat gemeenschappelijk te investeren in artsen, apparatuur, zorgmedewerkers, ICT , opleiding etc. Zonder weliswaar de eigenheid, filosofie en waarden van DLO te verloochenen.” Ook de benaming en locatie van het Diagnosecentrum blijven behouden.

De aanpak van Corona is in Lier heel voorbeeldig verlopen. We waren er snel bij, zowel de eerstelijn als het ziekenhuis. We hebben ook veel geleerd. Onder meer hoe belangrijk het is om als ziekenhuis nog beter beschikbaar te zijn voor de andere echelons en voorzieningen.

“Het ziekenhuis is niet langer “stand alone”, maar een schakel in een breed zorgnetwerk. Deze bakens worden vandaag uitgezet” aldus Peter Degadt.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

27 jun 2024
Algemeen

Afsluit kruispunt Baron Opsomerlaan – Mechelsesteenweg

Voor het uitvoeren van nutswerken in opdracht van Pidpa, zal Canalco werken uitvoeren aan het kruispunt Baron Opsomerlaan x Mechelsesteenweg. Hiervoor dient het kruispunt afgesloten te worden op maandag 01/07/2024 van...

Lees meer
27 jun 2024
Jaarverslag

Jaarverslag 2023

Wie reeds kennismaakte met het ziekenhuis, weet dat warme zorg hoog in het vaandel gedragen wordt. Maar wist je ook dat we veel belang hechten aan samenwerking met externe partners?...

Lees meer
27 jun 2024
Innovatie,Algemeen

Ziekenhuisfactuur gaat digitaal

Sinds begin juni ’24 kreeg de ziekenhuisfactuur een update. Niet alleen werd deze in een nieuw, fris jasje gestoken met overzichtelijke layout, er is nu ook de mogelijkheid om via...

Lees meer