Gespecialiseerde raadpleging epilepsie bij kinderen

08 mrt 2021
Deel dit bericht op sociale media:

Epilepsie is een aandoening van het centraal zenuwstelsel die zich uit in de vorm van aanvallen. De aanvallen, die spontaan en herhaaldelijk optreden, worden veroorzaakt door een tijdelijk verstoorde elektrische activiteit in de hersenen. 4 op 10 epilepsiepatiënten zijn jonger dan 16 jaar. Bij 3 op 4 groeit de ziekte er weer uit.

De diagnose van epilepsie bij hun kind doet de meeste ouders schrikken. Nochtans zijn er heel wat goedaardige vormen van epilepsie waarbij kinderen normaal ontwikkelen en waar ze kunnen uitgroeien na de puberteit.  

Er bestaan veel verschillende vormen van epilepsie. Sommige kinderen zijn kortdurend afwezig (absence-epilepsie), andere kinderen vertonen ongecontroleerde spiersamentrekkingen, al dan niet met verlies van bewustzijn.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een EEG, ook wel hersenfilmpje genoemd. Met een speciaal mutsje met ingebouwde electroden dat op het hoofd wordt gezet wordt de elektrische activiteit opgemeten die door de hersenen worden gegenereerd. Tijdens een epileptische aanval treden in de hersenen namelijk ontladingen op, die meestal als pieken of piekgolven op het EEG te zien zijn. Er gebeurt ook een hersenscan (MRI) om te kijken of de epilepsie vanuit een bepaalde zone van de hersenen komt.

Er zijn veel epilepsievormen waarbij de scan van de hersenen geen afwijkingen vertoont. Bij die kinderen is er meestal een genetische oorzaak van de epilepsie. Soms wordt via een bloedname gekeken of we die genetische oorzaak kunnen terugvinden.

De behandeling bestaat erin de kinderen met medicatie te beschermen tegen aanvallen. Afhankelijk van het type epilepsie wordt op een bepaald ogenblik geprobeerd de medicatie af te bouwen, soms al na twee jaar. Soms is epilepsie een onderdeel van een ernstigere neurologische aandoening. De ouders en de omgeving merken op dat het kind niet ontwikkelt zoals zijn of haar leeftijdsgenootjes. In dat geval gaan we niet enkel de epilepsie behandelen maar starten we ook ontwikkelingsstimulatie en gaan we op zoek naar de oorzaak.

We kijken altijd naar de meest geschikte behandeling op maat van het kind.

Onze kinderarts dr. Lieve Verstraete houdt elke woensdag gespecialiseerde raadpleging kinderepilepsie. Voor afspraken kan je terecht op het nummer 03/4912387.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

06 sep 2021
Algemeen

We verwelkomen een nieuwe pediater!

We verwelkomen deze week dr. Marlies Dirickx als nieuwe pediater in ons ziekenhuis.  Dr. Dirickx volgde haar opleiding tot kinderarts in UZ Leuven. Tijdens haar opleiding werkte ze in het Klina...

Lees meer
02 aug 2021
Algemeen

Start dr. Kamoen als neuroloog

Vandaag start dr. Olivia Kamoen als neuroloog in het HeiligHartziekenhuis Lier.  Dr. Kamoen heeft haar basisopleiding geneeskunde gevolgd aan de KU Leuven. Haar specialisatie in neurologie volgde ze aan de Universiteit...

Lees meer
16 jun 2020
Innovatie,Algemeen

Digitaal platform helpt patiënten en artsen bij follow-up hoofdpijn en migraine

Voor een betere opvolging door hun behandelende neuroloog houden chronische hoofdpijn- en migrainepatiënten papieren dagboeken bij. Dat is niet alleen omslachtig, voor een goede follow-up moet de neuroloog die data...

Lees meer