Gespecialiseerde raadpleging epilepsie bij kinderen

08 mrt 2021
Deel dit bericht op sociale media:

Epilepsie is een aandoening van het centraal zenuwstelsel die zich uit in de vorm van aanvallen. De aanvallen, die spontaan en herhaaldelijk optreden, worden veroorzaakt door een tijdelijk verstoorde elektrische activiteit in de hersenen. 4 op 10 epilepsiepatiënten zijn jonger dan 16 jaar. Bij 3 op 4 groeit de ziekte er weer uit.

De diagnose van epilepsie bij hun kind doet de meeste ouders schrikken. Nochtans zijn er heel wat goedaardige vormen van epilepsie waarbij kinderen normaal ontwikkelen en waar ze kunnen uitgroeien na de puberteit.  

Er bestaan veel verschillende vormen van epilepsie. Sommige kinderen zijn kortdurend afwezig (absence-epilepsie), andere kinderen vertonen ongecontroleerde spiersamentrekkingen, al dan niet met verlies van bewustzijn.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een EEG, ook wel hersenfilmpje genoemd. Met een speciaal mutsje met ingebouwde electroden dat op het hoofd wordt gezet wordt de elektrische activiteit opgemeten die door de hersenen worden gegenereerd. Tijdens een epileptische aanval treden in de hersenen namelijk ontladingen op, die meestal als pieken of piekgolven op het EEG te zien zijn. Er gebeurt ook een hersenscan (MRI) om te kijken of de epilepsie vanuit een bepaalde zone van de hersenen komt.

Er zijn veel epilepsievormen waarbij de scan van de hersenen geen afwijkingen vertoont. Bij die kinderen is er meestal een genetische oorzaak van de epilepsie. Soms wordt via een bloedname gekeken of we die genetische oorzaak kunnen terugvinden.

De behandeling bestaat erin de kinderen met medicatie te beschermen tegen aanvallen. Afhankelijk van het type epilepsie wordt op een bepaald ogenblik geprobeerd de medicatie af te bouwen, soms al na twee jaar. Soms is epilepsie een onderdeel van een ernstigere neurologische aandoening. De ouders en de omgeving merken op dat het kind niet ontwikkelt zoals zijn of haar leeftijdsgenootjes. In dat geval gaan we niet enkel de epilepsie behandelen maar starten we ook ontwikkelingsstimulatie en gaan we op zoek naar de oorzaak.

We kijken altijd naar de meest geschikte behandeling op maat van het kind.

Onze kinderarts dr. Lieve Verstraete houdt elke woensdag gespecialiseerde raadpleging kinderepilepsie. Voor afspraken kan je terecht op het nummer 03/4912387.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

27 nov 2023
Professionals,Algemeen

Vanaf januari opnieuw raadplegingsmogelijkheden bij kinder- en jeugdpsychiater dr. Koc Erdon

Goed nieuws! Na een paar maanden patiëntenstop kan men vanaf januari 2024 terug nieuwe afspraken plannen bij onze kinder- en jeugdpsychiater dr.Sema Koc Erdon. Ze werkt dinsdagen tussen 9 en...

Lees meer
02 mrt 2022
Algemeen,Professionals

Start dr. Shari Schroven, pediater

Deze week verwelkomen we dr. Shari Schroven als pediater in ons ziekenhuis. Dr. Schroven heeft haar basisopleiding geneeskunde en haar specialisatie kindergeneeskunde gevolgd aan de Universiteit Antwerpen. Hierbij werkte ze...

Lees meer
20 dec 2021
Algemeen

Groepstraining zelfcontrole bij boosheid voor kinderen

Sinds kort organiseren de kinderpsychologen werkzaam in het Heilig Hartziekenhuis een groepstraining zelfcontrole voor kinderen. “Tijdens een reeks van 11 sessies die elk 1,5u duren, leren we kinderen tussen 9...

Lees meer