Europese dag van het alarmnummer 112

Deel dit bericht op sociale media:

11 februari, dat is 11 / 2… oftewel de Europese dag van het alarmnummer 112.

Eerste hulp bieden aan mensen in nood, dat is wat ook onze spoedcollega Guy Henderickx doet. Enerzijds als spoedverpleegkundige in ons ziekenhuis, daarnaast is hij ook adjunct medisch directeur van hulpcentrale 112 in de provincie Antwerpen. “De noodcentrale heeft geen ogen, dus goede informatie geven over iemand die dringende hulp nodig heeft is erg belangrijk” zegt hij.

Wanneer iemand dringende hulp nodig heeft, kan je niet alleen het alarmnummer 112 bellen, ben je alleen en heb je hulp nodig, dan kan je de hulpdiensten ook bereiken via de 112 app op je smartphone. “Deze geeft exacte informatie over je locatie zodat we je makkelijk kunnen vinden” vertelt Guy. “Erg belangrijk is het om zoveel mogelijk informatie te geven aan de hulpdiensten. Het heeft dus weinig zin om te bellen als je niet vlakbij de hulpbehoevende persoon bent. Om een juiste inschatting te maken van de soort hulp die nodig is, moeten we o.a. weten hoe het gesteld is met het bewustzijn en de ademhaling” zegt Guy. “Nog erg belangrijk is om goed te luisteren naar de persoon van de alarmcentrale. Terwijl deze al medische hulp naar de locatie stuurt, kan hij of zij je ondertussen de nodige instructies geven die soms een wereld van verschil kunnen maken voor de patiënt.”

Wist je dat? … er vanuit het HeiligHartziekenhuis in 2021 gemiddeld 10 dringende ritten aangevangen werden per 24u?

Medische hulpdiensten kunnen in drie vormen komen: de ziekenwagen heeft ambulanciers aan boord, een PIT heeft een spoedverpleegkundige bij en een MUG wordt uitgestuurd voor de meest urgente hulp met aan boord een spoedarts. Na aankomst in het ziekenhuis wordt de patiënt zo snel als mogelijk door een “triageverpleegkundige” gehoord. Afhankelijk van de graad van ernst en de drukte op de dienst spoedgevallen, wordt de patiënt via de juiste kleurcode behandeld.

Enkele tips van Guy:

  • Download de 112 app op je gsm, deze geeft je exacte locatie door aan de hulpdiensten.
  • Bel alleen in het geval je zelf vlakbij de hulpbehoevende persoon bent.
  • Bel alleen in dringende gevallen. Heb je al een week last van buikpijn? Contacteer dan eerst je huisarts. Tijdens het weekend kan je terecht in de huisartsenwachtpost of het telefoonnummer 1733.
  • Luister goed en volg de instructies van de alarmcentrale.
  • Vergeet je ID-kaart en medicatielijst niet mee te nemen naar de spoedgevallendienst.
  • De 112 brengt je steeds naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Er kan afgeweken worden indien je in het bezit bent van een speciaal toelatingsformulier dat je huisarts kan schrijven (bv. in geval van een medisch dossier in een ander ziekenhuis)
Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

22 jun 2020
Algemeen

Spoeddienst krijgt volledige make-over

Vanaf 24 juni 2020 vind je de dienst spoedgevallen van het ziekenhuis tijdelijk op een andere locatie in het ziekenhuis. Reden: de huidige locatie wordt volledig verbouwd én uitgebreid. De...

Lees meer
07 apr 2020
Algemeen

Patiënten ook bij niet-corona gerelateerde klachten nog steeds welkom op spoedafdeling

Ons ziekenhuis roept de bevolking op om bij dringende medische klachten zich toch aan te melden aan de spoeddienst van het ziekenhuis. Deze kan alle patiënten in een volledig gescheiden...

Lees meer
29 jan 2020
Algemeen

Start dr. Carolien Ceulemans

Begin van het nieuwe jaar verwelkomden we dr. Carolien Ceulemans als specialist urgentiegeneeskunde. Haar medische studies werden afgerond aan de Universiteit van Antwerpen. De specialisatie jaren volbracht ze als assistent binnen verscheidene...

Lees meer