Erkenning HeiligHartziekenhuis – Imeldaziekenhuis als referentiecentrum voor complexe pancreaschirurgie verlengd

Deel dit bericht op sociale media:

In 2019 werd ons ziekenhuis samen met het Imeldaziekenhuis erkend door de overheid als referentiecentrum voor pancreaschirurgie. Dit betekent dat we minstens 120 patiëntendossiers bespreken en 75 ingrepen moesten uitvoeren, gespreid over drie jaar. Samen met de netwerkpartners (Imeldaziekenhuis, AZ Sint-Maarten en AZ Jan Portaels) en UZ Leuven voeren dokter Koen Vermeiren (Imeldaziekenhuis) en dokter Joris Jaekers (UZ Leuven) deze operaties uit. Op korte termijn zal ook collega dokter Ortwin Uyttebroek (HeiligHartziekenhuis Lier) het team vergezellen zodat er drie volwaardige chirurgen de complexe pancreasoperaties in Imelda kunnen uitvoeren. “Wij zijn ontzettend trots dat deze erkenning opnieuw werd toegekend tot september 2023,” zegt Philip Rijkers, hoofdarts Imeldaziekenhuis.

Over heel België zijn er slechts 15 centra die deze complexe chirurgie mogen uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld over de Whipple-operatie waarbij de alvleesklier- of pancreaskop samen met de twaalfvingerige darm of duodenum, de galweg en de galblaas en soms ook een deel van de maag chirurgisch worden verwijderd. In Vlaanderen zijn er maar negen dergelijke referentiecentra waarvan het Imeldaziekenhuis in Bonheiden er eentje van is.

Dit maakt dat patiënten die in een erkend centrum behandeld worden, kunnen rekenen op de gespecialiseerde zorg én terugbetaling van hun ingreep. “Door de complexe pancreasoperaties te concentreren in een referentiecentrum, wil de overheid patiënten, die in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep, garanderen dat ze behandeld worden door een gespecialiseerd, multidisciplinair team met ruime ervaring“, zegt dr. Koen Vermeiren, algemeen en abdominaal chirurg in het Imeldaziekenhuis. “Pancreaschirurgie heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Zowel onze artsen als onze verpleegkundigen zijn zodanig bijgeschoold dat wij de beste zorgen voor, tijdens en na de ingreep kunnen bieden.”

Wekelijks worden er 1 à 2 van deze complexe ingrepen uitgevoerd. “Dat de eerder verkregen erkenning verlengd wordt, is de kroon op al het harde werk,” zegt dr. Vermeiren.

En daar houdt het niet bij op. In de toekomst willen we robotchirurgie gaan toepassen bij pancreasproblematiek. Ook iets waar ze erg naar uitkijken. “We blijven vernieuwen en onze kennis bijschaven. Robotchirurgie is de volgende stap die we hier graag willen uitbouwen gebaseerd op onze bestaande ervaring met minimaal invasieve pancreaschirurgie,” verduidelijkt dr. Joris Jaekers, UZ Leuven.

Het HeiligHartziekenhuis Lier verwelkomt op 1 september 2022 dr. Ortwin Uyttebroek in het team abdominale heelkunde. Hij is gespecialiseerd in pancreaschirurgie en zal zo deel uitmaken van dit team.

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

03 okt 2022
Algemeen

Wijziging openingsuren cafetaria

De cafetaria zal voortaan, op zaterdag en zondag, geopend zijn van 11 uur tot 17 uur. De nieuwe openingsuren gaan in vanaf zaterdag 8 oktober. De openingsuren tijdens weekdagen blijven...

Lees meer
22 sep 2022
Professionals

Herstart dr. Geoffroy Vandeputte

We verwelkomen vanaf 3 oktober opnieuw orthopedisch chirurg en voet- en enkelspecialist dr. Geoffroy Vandeputte, die zijn activiteiten herstart. Afspraken kunnen gemaakt worden via het afsprakensecretariaat of online afsprakenportaal. Zijn...

Lees meer
23 aug 2022
Professionals,Algemeen

Start dr. Uyttebroek, algemene heelkunde

Op 1 september start Dr. Ortwin Uyttebroek als algemene en abdominale chirurg in ons ziekenhuis. Dr. Uyttebroek behaalde zijn diploma geneeskunde aan de UGent in 2011. Nadien specialiseerde hij zich in...

Lees meer