‘Bewegen Op Verwijzing’ helpt inwoners van Eerstelijnszone Pallieterland meer bewegen

23 mrt 2022
Deel dit bericht op sociale media:

Eerstelijnszone Pallieterland is gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen artsen en andere zorgverleners inwoners van de Eerstelijnszone Pallieterland met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’? De ‘zittende’ Vlaming met een gezondheidsrisico op verwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing.

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.
Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting.

In 12 pilootregio’s kunnen naast artsen ook apothekers, diëtisten, kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, psychologen en verpleegkundigen patiënten naar een Bewegen Op Verwijzing-coach verwijzen. Ook Berlaar, Lier, Nijlen en Ranst doen mee!

Voordelen
Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Dr. Marc Lambelin, cardioloog in het HeiligHartziekenhuis Lier, steunt het project en duidt het belang ervan aan. “Een regelmatige en meer dan lichte beweging heeft een bewezen effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten, verbeteren van bloeddrukregeling en uiteraard gewichtscontrole. Wat veel minder geweten is, is dat het ook de beste en meest natuurlijke manier is om suikerziekte tegen te gaan en dat regelmatige beweging het risico op het ontwikkelen van kanker zal verminderen. Daarnaast is het ook essentieel in het omgaan met stress en depressieve gevoelens en zal het het mentale welzijn en zelfvertrouwen verbeteren. Op een medisch verantwoorde manier bewegen zal dus zowel geest als lichaam kunnen ondersteunen. Een bewegingscoach is hiervoor het best geplaatst om je op de juiste manier op weg te helpen”, aldus dr. Marc Lambelin.

Bewegen Op Verwijzing-coaches Kathleen en Pieter:
‘Als beweegcoach ga ik graag samen met de deelnemer op zoek naar hoe we extra beweging een comfortabel plekje kunnen geven in zijn/haar leven. We proberen samen zijn/haar levensstijl te koppelen aan mijn ervaring en brede kijk op het beweeg- en sportaanbod in de omgeving.
Eens die puzzel gelegd is, komen we tot een beweegplan, aldus Kathleen.’

‘Ik ben Pieter Marien, 26 jaar en woon (op een kleine tussenstop van 4 jaar Brugge na) mijn hele leven in Lier. Je zal me zeker en vast al eens een keer gekruist zijn op de vesten tijdens een looptraining. Ik volgde mijn opleiding (Sport & Bewegen) aan de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Hier werden we 3 jaar klaargestoomd om als bewegingsexperten te worden ingezet in het werkveld. BOV-coach worden is voor mij persoonlijk een ideaal verlengstuk op deze opleiding.
De quote van Lieven Maesschalck inspireert me wel: “You have only one tool and that’s your body.”’

INFO COACHES
Kathleen tel. 0495 245 245 of lier.kathleen@bewegenopverwijzing.be
Pieter tel. 0499 25 41 97 of lier.pieter@bewegenopverwijzing.be

Zij coachen in de gemeenten Berlaar, Lier, Nijlen en Ranst

Voor meer informatie: www.bewegenopverwijzing.be

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

14 sep 2023
Algemeen

Tentoonstelling van september en oktober

Jolien Huyghe (gang sociale dienst) “Mijn naam is Jolien Huyghe, ik ben 26 jaar. Ik werk zowel met analoge camera’s als digitaal. Mijn werken durven de melancholische en romantische kant...

Lees meer
11 sep 2023
Algemeen

Verbouwingen pediatrie

...

Lees meer
06 sep 2023
Algemeen

Welkom aan onze nieuwe maagdarmspecialist, geriater en urgentiearts!

...

Lees meer