Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Webinar: “Nazorg bij COVID-19”

placeholder
Details
Datum:
27 januari 2021
Tijd:
20:00 - 21:30
Categorie:
Site:
https://www.eerstelijnszone.be/webinar-nazorg-bij-covid-19
Locatie
Online
België

Eerstelijnszone Pallieterland en het HeiligHartziekenhuis Lier slaan de handen in elkaar om een webinar te organiseren rond de nazorg bij COVID-19. De nasleep van COVID-19 brengt voor sommigen een heel palet van symptomen mee. Hierop een antwoord bieden als zorgverlener of als hulpverlener is niet eenvoudig.

De eerstelijnszone en het ziekenhuis willen stimuleren dat post-COVID zorgvragen leiden tot interdisciplinaire samenwerking. Diverse sprekers komen aan het woord.

Dit webinar is bedoeld voor een breed publiek, nl. dezelfde partners die steeds welkom waren op de platformvergaderingen van de eerstelijnszone: huisartsen, lokale besturen, paramedici, psychologen, mantelzorg- en patiëntenverenigingen, welzijnswerkers, … Er is accreditatie aangevraagd voor: artsen, apothekers en kinesisten.

Inschrijven* kan t.e.m. 24 januari 2021 via deze link.

*De inschrijvingen zijn beperkt. De deelnamelink voor Microsoft Teams wordt bezorgd na inschrijving.

*Wie geen ervaring heeft met Teams en graag ondersteuning heeft mag een seintje geven voor 20 januari op info@elzpallieterland.be

PROGRAMMA

  • 20.00 Welkom – Bert Leysen, huisarts en voorzitter eerstelijnszone Pallieterland
  • 20.05  “COVID-19 regio Lier en de gevolgen” – Bert Leysen
  • 20.15 “Fysieke weerslag na COVID-19 en nood aan revalidatie” – Michael Schreurs, fysische geneeskunde en revalidatie, Heilig Hartziekenhuis Lier
  • 20.25 “Cognitieve weerslag na COVID-19” – Peter Dedeken, neurologie, Heilig Hartziekenhuis Lier
  • 20.35 “Psychische weerslag na COVID-19” – Jela Illegems, psychologe, UZA
  • 20.45 “Dieetaanpassingen bij smaakverlies na COVID-19” – Bart Geurden, academisch verpleegkundige, UAntwerpen, UZA en Center for Gastrology Leuven
  • 20.55 “Getuigenis van COVID-19 patiënte” – Ann Li, patiëntenvereniging post-COVID
  • 21.05 Vragen
  • 21.15  Afscheid – Bert Leysen

VOORSTELLING SPREKERS

Dr. Bert Leysen is huisarts, voorzitter van eerstelijnszone Pallieterland en doctorandus aan de Universiteit Antwerpen (implementatie van het zorgpad palliatieve zorg in de eerstelijnszorg). Tijdens de eerste COVID-19 golf heeft hij mee het schakelzorgcentrum te Lier opgericht en nam hij de leiding over de vraag-en aanbodcoördinatie. Momenteel zit hij als voorzitter van de eerstelijnszone ook het COVID-19 team van Pallieterland voor.

Dr. Michael Schreurs is arts-specialist fysische geneeskunde en revalidatie, Heilig Hartziekenhuis Lier. Hij is coördinator van de Spine Unit Lier. Tijdens de eerste COVID-19 golf, was hij COVID-liaison-arts tussen ziekenhuis en eerstelijnszone. Hij heeft o.a. de opstart van het schakelzorgcentrum te Lier mee begeleid en de online-vergaderingen tussen ziekenhuis en woonzorgcentra mee opgestart.

Dr. Peter Dedeken is neuroloog en diensthoofd neurologie, Heilig Hartziekenhuis Lier. Als neuroloog heeft hij een goed zicht op ontstaan en behandeling van cognitieve problemen, ook bij COVID-19.

Mevr. Jela Illegems is psychologe bij het “Centrum gedragstherapie voor functionele klachten en vermoeidheid” in het UZA. Ze werkt reeds 4 jaar aan een doctoraat aan de UAntwerpen: ‘De rol van persoonlijkheidsdimensies in functionele somatische syndromen’. Ze is eerste auteur van dit artikel: ‘Mentaal welzijn na hospitalisatie voor COVID-19’ (beschikbaar hier).

Dr. Bart Geurden is verpleegkundige en legde een doctoraat af in 2014 met als titel ‘Screening for malnutrition in healthcare : a neglected aspect of nursing care’. Hij is als verpleegwetenschapper verbonden aan het Center for Primary Food Care te Leuven, het Nutritieteam van het UZA, en het Centre for Research and Innovation in Care (CRIC) in de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Verder is hij staflid van het ‘Centre for Evidence Based Medicine’ (CEBAM) te Leuven, van het ‘Belgian Interuniversity Centre for Evidence-Based Practice’ (BICEP) en van het Joanna Briggs Institute (Australië). Hij bereidt een studie voor waarbij getest wordt of dieetaanpassingen smaakverlies bij COVID-19 kunnen aanpakken.

Mevr. Ann Li is orthopedagoog. Ze zet zich sterk in voor de eerstelijnszorg en haar lokale gemeenschap in Leuven, o.a. als oud-LMN- en ELZ-medewerker en als gemeenteraadslid. Ze begon in 2020 aan een doctoraat aan de KULeuven, maar voorlopig is haar doctoraat stopgezet. Zij is namelijk een van de mensen met de pech een langdurig herstel van COVID-19 door te maken (sinds maart 2020). Ze richtte de patiëntenvereniging post-COVID op.

TERUG NAAR OVERZICHT