Een primeur in de Benelux: revolutionair gerobotiseerd navigatieplatform zorgt voortaan voor ultraprecieze rug- en nekoperaties

Deel dit bericht op sociale media:

Voortaan worden alle geïnstrumenteerde nek- en rugoperaties in het HeiligHartziekenhuis van Lier uitgevoerd met een genavigeerde robotarm. Dit GPS-gestuurd systeem zorgt voor een accuraatheid bij het plaatsen van schroeven in de wervelkolom van 100%, wat vele voordelen oplevert voor zowel patiënt als chirurg. Het gebruik van deze genavigeerde robotarm is een primeur binnen de neurochirurgie in de Benelux.

De platformtechnologie van ExcelsiusGPS® is ontworpen om de veiligheid en nauwkeurigheid tijdens een nek- of rugoperatie te verbeteren. Het systeem biedt immers niet alleen een verbeterde visualisatie van de anatomie van de patiënt gedurende de procedure, het is bovendien ontworpen om de chirurgische ‘workflow’ te vereenvoudigen en de blootstelling van straling aan chirurgen en personeel te verminderen. De GPS-werking zorgt voor een exacte positionering van de instrumenthouder of geleidebuis voor het begeleiden van chirurgische instrumenten tijdens het plaatsen van spinale schroeven.

Robotnavigatie is de combinatie van robottechnologie en navigatietechnologie in één platform. Op basis van een referentie- en beeldregistratieproces is de robot dan in staat zijn eigen positie in zijn referentiekader te bepalen. Op basis van een door de chirurg gedicteerd plan, navigeert de robotarm naar het vooraf geplande traject. Tijdens de beweging volgt de camera de robotarm en eventuele bijbehorende instrumenten, net als een gps in de auto.

Het systeem is daardoor een revolutionaire verbetering op de reeds bestaande “free hand” spinale navigatiesystemen en garandeert absolute veiligheid en accuraatheid.

De voorbereiding van de operatie met exacte locatiebepaling door de robotarm kan gebeuren op drie verschillende manieren: door het nemen van een CT-scan, of door 2D- of 3D-fluoroscopie (dit is de gekende röntgenfilm, een methode waarbij de arts de bewegende lichaamsstructuren in beeld brengt. Hiervoor maakt hij gebruik van een speciaal apparaat dat een continue röntgenbundel door het te onderzoeken lichaamsdeel stuurt). De keuze is aan de chirurg om de juiste methode te kiezen bij de juiste indicatie en zo volledig op maat van de patiënt te werken.

“Doordat we met 100% nauwkeurigheid onze schroeven kunnen plaatsen en minder invasieve technieken kunnen gebruiken, duurt de operatie minder lang en herstelt de patiënt na de operatie sneller waardoor het ziekenhuisverblijf verkort. Bovendien worden we tijdens de operatie minder blootgesteld aan x-stralen en zien we minder neurologische complicaties achteraf. Een win-win voor zowel patiënt als chirurg” zegt diensthoofd neurochirurgie dr. Bert Kegelaers. “We zijn dan ook bijzonder trots dat we als eerste in de Benelux gebruik kunnen maken van deze GPS-gestuurde robotarm voor nauwkeurige trajectuitlijning bij wervelkolomchirurgie.”

Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

17 apr 2024
Algemeen

Oplichter gaat rond in naam van het ziekenhuis

Opgepast voor oplichting aan je voordeur. Momenteel gaat een oplichter van deur tot deur. Hij doet zich voor als een werknemer van het ziekenhuis, meer bepaald van het animatieteam. Hij...

Lees meer
27 mrt 2024
Algemeen

Werken voetpad Mechelsestraat

Stad Lier heeft werken gepland aan het voetpad van de Mechelsestraat. De start zou plaatsvinden op 2/4, met een geschatte totale duur der werken van +/- 3 weken tot 19/4....

Lees meer
26 mrt 2024
Algemeen

Je identiteitskaart meebrengen bij het aanmelden in het ziekenhuis: een goed idee!

Vanaf 2025 is het voor ziekenhuizen verplicht om de identiteit van patiënten elektronisch te verifiëren als ze elektronisch factureren en de derdebetalersregeling toepassen. Vooral dat laatste is belangrijk als patiënt...

Lees meer