Interne campagne rond communicatie met slechthorenden

Deel dit bericht op sociale media:

Slechthorendheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn, maar vaker dan dat is het bijvoorbeeld een gevolg van een ontsteking, een oorstop, vochtophoping, bloedophoping na een ongeval, beschadiging van een gehoorzenuw, otosclerose, botverkalking of een ontsteking aan het trommelvlies. Ook ouderdomsslechthorendheid komt regelmatig voor, alsook de ziekte van Ménière.

Wat de reden ook is, communicatie tussen zorgverlener en een slechthorende patiënt is niet altijd even evident. 

Naar aanleiding van Werelddovendag (26 september) besteden we deze week graag tijd om onze collega’s een aantal handige tips voor een vlotte(re) communicatie met slechthorende patiënten mee te geven.  

Dr. Annick D’Hooghe, geriater in ons ziekenhuis en zelf ook moeder van een slechthorende dochter, steunt deze campagne: “alles begint natuurlijk bij het weten dat iemand slechthorend is maar eens dit bekend kan je er op verschillende manieren rekening mee houden zodat de communicatie tussen beide optimaal kan verlopen. De spelregels zijn simpel:

  1. Trek eerst de aandacht van de persoon voordat je begint te praten.
  2. Let op de omgeving: zorg voor voldoende licht, schakel achtergrondlawaai uit.
  3. Praat rustig en duidelijk. Maak oogcontact. Indien je met meerdere personen bent, praat dan beurtelings. Gebruik geen complexe zinnen.
  4. Heb begrip en geduld. Soms zal je iets moeten herhalen, gebruik dan andere woorden dan de eerste keer. Maar let op: iemand met gehoorverlies is niet anders dan anderen! Behandel hem/haar dus niet anders dan anderen.
  5. Roep nooit, een hoorapparaat versterkt en dit kan zelfs pijn veroorzaken.
  6. Eindig het gesprek met de controle of alles goed begrepen werd.
Deel dit bericht op sociale media:

TERUG NAAR OVERZICHT

Gerelateerde nieuwsberichten

22 okt 2020
Algemeen

Nieuwe fase voor de ziekenhuizen: dit verandert er vanaf 26 oktober 2020

De overheid heeft beslist dat alle ziekenhuizen vanaf maandag 26 oktober, alle planbare, niet-dringende activiteiten die gebruik maken van intensieve zorgen, alle klassieke opnames die geen gebruik maken van intensieve...

Lees meer
21 okt 2020
Corona,Algemeen

Gezocht: genezen mannelijke coronapatiënten

Ben je man, heb je recent (minder dan 2 maanden geleden) COVID-19 doorgemaakt en ben je intussen genezen? Door plasma te geven bij Rode Kruis-Vlaanderen kan jij helpen in het...

Lees meer
16 okt 2020
Algemeen

De week van NAH

De week van 12 oktober staat in teken van mensen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Voor veel mensen is NAH een onbekende aandoening. Toch komt het frequent voor. Naar schatting...

Lees meer