HeiligHartziekenhuis Lier zet in op robotchirurgie voor plaatsing van knie- en heupprothesen.
Lier, 11 februari 2021- De dienst orthopedie van het HeiligHartziekenhuis in Lier plaatst voortaan knie- en heupprotheses door middel van chirurgische robots. Deze robots analyseren de vorm van de knie of heup in drie dimensies en laat de chirurg op die manier toe de ingreep eerst op een computerscherm te simuleren. Het gebruik van robotchirurgie bij totale knie- en heupprothese is trouwens een primeur in de brede Lierse regio.
De dienst orthopedie werkt sinds begin 2021 met twee chirurgische robots die ingezet kunnen worden voor het uitvoeren van totale knie- en totale heupprothesen.
“Sinds een drietal jaren worden robots gebruikt voor meer complexe totale knieprothesen, dat zijn ingrepen die met het klassieke instrumentarium niet accuraat konden worden uitgevoerd” vertelt medisch diensthoofd dr. Frank Verheyden. “Over de laatste jaren is de precisie en accuraatheid van robot geassisteerde orthopedische chirurgie dermate toegenomen dat het moment gekomen is om definitief de overstap te zetten. We hebben de beschikbare orthopedische robotsystemen uitvoerig geëvalueerd en getest. Uiteindelijk is de keuze van ons ziekenhuis gevallen op twee robotsystemen: de Navio voor de knieprothesen (zowel totale als halve knieprothesen) en de Mako robot voor de heupprothesen” aldus dr. Verheyden.
Robotica in de prothesechirurgie betekent niet dat de ingreep volledig automatisch door een machine wordt uitgevoerd. De robot is wel een zeer precies instrument dat door de chirurg wordt bediend en toelaat nauwkeuriger en meer reproduceerbaar te werken.
“Dergelijke technologie wordt in allerlei sectoren aangewend. Een schrijnwerker maakt vandaag de dag ook geen ramen meer met beitel en hamer maar gebruikt CNC (computer numerical control) gestuurde frees- en zaagmachines die sneller en preciezer werken” zegt dr. Verheyden.
Het samenwerken van computers en machines heeft in de chirurgie om evidente redenen een tragere ontwikkeling gekend dan in de industrie. “We werken tenslotte op levensechte patiënten. Eens deze apparatuur echter op punt kwam te staan en voldoende gevalideerd werd, vond onze dienst orthopedie dat het tijd was om een stap in de toekomst te zetten” zegt dr. Verheyden.
Werking
De robot analyseert de vorm van de knie of heup in drie dimensies en laat de chirurg toe de ingreep eerst op een computerscherm te simuleren. Alle gevolgen van een bepaalde componentplaatsing voor de functie van de prothese worden door de computer berekend en zijn zichtbaar voor de chirurg. Eens de computer de optimale positie heeft gevonden voor elke individuele patiënt kan de chirurg met zijn intelligente robot (smart tool) de ingreep extreem precies uitvoeren, volledig in overeenstemming met de simulatie. “Dat is een groot voordeel in vergelijking met klassieke chirurgie waarbij de uiteindelijke functie van het gewricht pas lang na de ingreep te evalueren viel” bevestigt dr. Jan Myncke, heupspecialist.
Investering voor de toekomst
Het is niet toevallig dat het ziekenhuis voor de investering in robotchirurgie kiest. “Niet alleen is de dienst orthopedie een belangrijke afdeling in ons ziekenhuis,” zegt algemeen directeur Stefaan Vansteenkiste, “innovatief denken vormt de rode draad doorheen onze strategische doelstellingen. Door deze investering kunnen we onze patiënten nauwkeurigere en meer reproduceerbare chirurgie bieden. Dat moet leiden tot betere resultaten en langere overleving van de prothesen. We zijn met andere woorden bijzonder trots om als pionier in de brede Kempense regio te kunnen uitpakken met deze technologie.”
Gerelateerde nieuwsberichten
Specialisten orthopedie geven bijscholingen aan huisartsen, haio’s, kinesisten en podologen
...
Start dr. Stefan Clockaerts
We verwelkomen dr. Stefan Clockaerts als voet en enkelchirurg. Hij studeerde in 2015 af als specialist in orthopedische chirurgie en traumatologie. Naast zijn assistentschap in verschillende Vlaamse ziekenhuizen met onder...